Prethodni članak
Sljedeći članak

Do kraja godine svoja vrata otvara nekoliko vrtića u Zagorju

Još prije par godina vrtić su imale samo veće sredine, dok će za koju godinu oni biti izgrađeni u većini zagorskih općina. Nadamo se da će biti puni djece


Na samom kraju 2018. godine, vesele vijesti o dobivenim sredstvima za gradnju novih vrtića, sufinanciranih iz europskog Programa za ruralni razvoj, dobile su zagorske općine Mihovljan, Mače, Lobor, Budinščina, Gornja Stubica, Sv. Križ Začretje, Tuhelj, Đurmanec, Marija Bistrica, Klanjec, dok je Zlataru i Oroslavju odobreno dograđivanje postojećih vrtića. U Zagorje je tim putem stiglo oko 100 milijuna kuna, a prosječna visina potpore za izgradnju vrtića je oko 7 milijuna kuna. Godinu i pola kasnije, pitali smo kako napreduje gradnja vrtića u ovim jedinicama lokalne samouprave. Roditelje mališana iz Marije Bistrice, Klanjca, Tuhlja i Svetog Križa Začretja veseli činjenica da su vrtići završeni ili pri samom kraju i ujesen otvaraju svoja vrata, a rok za završetak gradnje do studenog, prema projektu, ima i vrtić Gornja Stubica.

Marija Bistrica

 

Gradnja novog vrtića 'Pušlek' napreduje prema planu, odnosno, završetak građevinskih radova se očekuje do 30. rujna, saznajemo u Općini Marija Bistrica. - Nakon izgradnje slijedi opremanje, tehnički pregled, dobivanje svih potrebnih dozvola, a u međuvremenu i novo zapošljavanje, tako da samo otvaranje vrtića očekujemo najkasnije do kraja ove godine. Cjelokupni projekt je vrijedan skoro 11 milijuna kuna, a vrtić će moći primiti stotinjak djece – odgovaraju iz Općine. Ukupna površina novog vrtića je 1.184,90 m2 dok je sama građevinska čestica površine 8.312,00 m2 odnosno dio koji će se koristiti za prilazni put i dvorište tj. dječje igralište. - Pitanje smještaja vrtićke djece se do sada rješavalo u objektu iz 1978. godine koji je izgrađen uz OŠ Marija Bistrica, a zbog povećanih potreba za prostorom iznajmljivao se i dio prostora zgrade osnovne škole. Predmetni prostori već duže vrijeme ne mogu zadovoljiti sve veći interes za smještajem djece predškolske dobi u vrtić. Izgradnjom novog objekta dječjeg vrtića konačno će biti zadovoljena potreba svih zainteresiranih tako da je predmetna investicija apsolutno nužna i opravdana – zadovoljni su u Općini Marija Bistrica.

Klanjec

 

Izgradnja novog dječjeg vrtića u Klanjcu je završena. 18. kolovoza bio je prvi tehnički pregled, a u tijeku je opremanje vrtića. U roku od 60 dana bit će napravljena primopredaja, a nakon dobivanja uporabne dozvole bit će potrebno još ishoditi dozvolu Ministarstva znanosti i obrazovanja za otvaranje još jedne odgojne skupine. U novom vrtiću bit će tri grupe, jedna jaslička i dvije vrtićke, a kapacitet je 75 djece. - No, vrtić ima, ukoliko se za to pokaže potreba, mogućnost proširenja za još jednu grupu te u tom slučaju može primiti otprilike stotinjak mališana. Naravno da bi nas veselilo kada bi se uskoro za to pokazala potreba jer bi to bio i najbolji pokazatelj pozitivnog demografskog pomaka u našem gradu – ističe gradonačelnik Zlatko Brlek. Vrijednost izgradnje i opremanje vrtića iznosi oko 8 milijuna kuna + PDV i radovi će biti u potpunosti izvedeni u okviru planiranog troškovnika. Novi vrtić prostire se na 591,40 m2 unutarnjeg prostora s lijepo uređenim i prostranim vanjskim igralištima. Vrtić će biti opremljen najsuvremenijom pedagoškom opremom, a unutar vrtića nalazi se i opremljena dvorana za tjelesne aktivnosti polaznika. Treba istaknuti i da je energetski razred nove zgrade AA+. Dakle, riječ je o energetski učinkovitoj gradnji s najsuvremenijom dizalicom topline, što će u konačnici bitno utjecati na visinu budućih režijskih troškova, kažu u Općini. - S obzirom da je dosadašnja montažna zgrada vrtića stara 41 godinu i bez obzira na sav trud i značajna financijska sredstva koja su zadnjih godina uložena u njezino održavanje ne može više odgovoriti suvremenim pedagoškim standardima i potrebama djece te da već niz godina imamo dvadesetak i više djece na listi čekanja za upis u vrtić, iznimno veliku potrebu za jaslicama te da otprilike petnaestero naše djece svake godine polazi okolne vrtiće u kojima Grad Klanjec sufinancira njihov boravak, isplativost i društvena korisnost ovog projekta je neupitna i ovaj projekt zasigurno ima bezrezervnu podršku naših građana. Ove godine za upis u vrtić pristigla je 51 molba i očekujemo da će vrtić od samoga početka raditi u svom punom kapacitetu. Vjerujem da ćemo novi vrtić otvoriti početkom studenoga, dakle otprilike dva mjeseca prije ugovorenog roka, što je u ovim uvjetima otežanog poslovanja tijekom ove godine veliki uspjeh – ističe gradonačelnik Brlek.

Tuhelj

 

Dječji vrtić Potočić Tuheljski u završnoj je fazi izgradnje. Privode se kraju građevinski radovi, slijedi opremanje, a priprema se i dokumentacija za tehnički pregled tako da, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, u rujnu očekujemo ishodovanje uporabne dozvole. - Planiramo da dječji vrtić počne sa radom u listopadu. Usporedno s građevinskim radovima provodimo mjere i aktivnosti potrebne za registraciju ustanove. Vrijednost projekta zajedno sa svim priključcima i potrebnom projektnom dokumentacijom iznosi 8.300.000 kuna. Od toga 7.900.000 kuna je vrijednost izgradnje i opremanja – kažu u Općini Tuhelj. Bespovratna sredstva iz fondova EU, mjera 7.4.1. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ iznose 6.606.000,00 kuna, a ostalo financira Općina vlastitim sredstvima. Vrtić je površine 470 m², moći će primiti 42-oje djece koja će biti raspoređena u dvije odgojne skupine. Bit će opremljen najsuvremenijom opremom, didaktičkim igračkama i pomagalima potrebnim za rad i razvoj djece predškolske dobi. Vrtić je najvišeg energetskog razreda sa suvremenom opremom za grijanje i hlađenje kao i kompletnim tehničkim blokom (kuhinja, praonica) koji je opremljen sa svim potrebnim aparatima i uređajima. - Otvaranje našeg vrtića najznačajnija je demografska mjera za našu sredinu i od nemjerljivog je značaja za sve naše stanovnike, a posebno za mlade obitelji s djecom. Roditelji su do sada svoju djecu vodili na čuvanje u okolne vrtiće što im je bio dodatni trošak u smislu putnih troškova, a oduzimalo im je i dosta vremena. Izgradnjom vrtića u Tuhlju olakšat će im se svakodnevni život i rad, a našim malim Tuhljankama i Tuhljanima omogućit će se uvjeti odrastanja i predškolski odgoj kakav imaju i njihovi vršnjaci u urbanim sredinama. Shodno svemu tome, ulaganje u izgradnju i opremanje dječjeg vrtića je više nego opravdano.

Sveti Križ Začretje

 

Budući je izgradnja dječjeg vrtića najveća investicija koja će obilježiti 2020. godinu trenutno se najviše prati njezino izvršenje. Izvođač radova je zagorska tvrtka VODOLIM iz Donje Stubice, a ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 10.950.972,97 kn bez PDV-a, 13.688.716,21 kn s PDV-om. Što se tiče dinamike radova, činjenica je da obzirom na ovu kriznu situaciju uzrokovanu koronavirusom radovi teku usporenijim tempom iz razloga pridržavanja mjera radi sprečavanja širenja bolesti, no za sada nema većih kašnjenja. - Trenutno smo u fazi izvođenja završnih građevinskih radova, opremanja prostorija, uređenja okoliša… te paralelno u postupku osnivanja nove ustanove dječjeg vrtića. Sam objekat projektiran je kao sklop više jedinica koje su međusobno povezane i predviđen je u dvije faze. Prva faza objedinjava odgojne jedinice i servisni blok koji je u samom startu svojim dimenzijama i kapacitetom predviđen i za drugu fazu koju priželjkujemo već u 2021. godini. U ovoj prvoj fazi planirano je pet odgojno obrazovnih skupina za 90-tak djece, a ukupna kvadratura zgrade iznosi 1118 m2 s vanjskim dijelom odnosno ograđenim dvorištem površine 3291 m2. Izgradnja vrtića kapitalni je projekt koji se planirao godinama i od velike je važnosti za našu Općinu - istaknuo je načelnik Marko Kos. Naime do sada je smještaj djece bio organiziran kroz dvije skupine u Ustrojstvenoj jedinici dječjeg vrtića u sklopu naše osnovne škole, no zbog manjka kapaciteta Općina je roditeljima davala potporu na način da se iz proračuna sufinancirao boravak djece u okolnim dječjim vrtićima, ali i u domaćim obrtima za čuvanje djece. - Ovo će biti jedan prekrasan poklon svoj maloj djeci u Općini Sveti Križ Začretje i njihovim roditeljima za kraj ove teške i nepredvidive 2020. godine kada se i očekuje službeno otvorenje. Vesele nas pozitivne brojke koje ukazuju da djece ima što znači da postoji i potreba za ovakvim objektom. Isto tako sam centralni prostor Svetog Križa Začretja biti će oplemenjen jednom modernom građevinom koja svojom arhitekturom povezuje nove i stare građevine u mjestu i u budućnosti će postati sastavni dio našeg velikog projekta Banovina 0-99 o kojem ćemo nekom drugom prilikom - najavio je načelnik Kos.

Oroslavje

 

Budinščina

 

Zlatar

 

Gornja Stubica

 

Đurmanec

 

Mihovljan

 

Lobor

 

Mače

 

 

 

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

Vremenski su uvjeti povoljni za vožnju, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Za sav promet zatvorena je državna cesta DC1 (Karlovačka cesta) ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program