Prethodni članak
Sljedeći članak

Diljem Zagorja moći ćete bespatno izmjeriti šećer u krvi i dobiti izračun indeksa tjelesne mase

Akcije se održavaju povodom Svjetskog dana dijabetesa

  • foto: arhiva

    foto: arhiva


Tema Svjetskog dana dijabetesa 2018. i 2019. je Obitelj i dijabetes. Radnje koje će se razvijati tijekom dvije godine kampanje nastojat će podići svijest o utjecaju koje dijabetes ima na obitelj i podršku onima koji su pogođeni te promicati ulogu obitelji u skrbi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

Više od 425 milijuna ljudi trenutno živi s dijabetesom. Većina tih slučajeva je dijabetes tipa 2, koji se u velikoj mjeri može spriječiti redovitom tjelesnom aktivnošću, zdravom i uravnoteženom prehranom, te promicanjem zdravog životnog okoliša. Obitelji imaju ključnu ulogu u rješavanju promjenljivih čimbenika rizika za dijabetes tipa 2 i mora im biti dostupna edukacija i povoljna sredina za zdrav život.
Jedna od dvije osobe koje trenutno žive s dijabetesom nije dijagnosticirano. Većina slučajeva je dijabetes tipa 2. Rana dijagnoza i liječenje ključni su za sprečavanje komplikacija dijabetesa i postizanje zdravih ishoda.

Dijabetes može biti skup za pojedinca i obitelj. Manje od 1 od 4 člana obitelji ima pristup obrazovnim programima dijabetesa. Pokazalo se da obiteljska podrška u liječenju dijabetesa ima značajan učinak na poboljšanje zdravstvenih ishoda kod osoba s dijabetesom. Stoga je važno da trajno obrazovanje i podrška bude dostupna svim ljudima s dijabetesom i njihovim obiteljima kako bi se smanjio emocionalni učinak bolesti koji može rezultirati negativnom kvalitetom života.
Patronažne sestre diljem Zagorja uključuju se u obilježavanje Dana dijabetesa.

Tako se u petak 9. studenog organizirao dijabetički doručak u Gradskoj knjižnici u Klanjcu od 9 do 11 sati.

U srijedu 14. studenog održat će se mjerenja RR-a i GUK-a u Ljekarnama u Humu na Sutli i Desiniću te u Pregradi u ambulanti.

Isti dan će se odvijatiu mjerenja RR-a i GUK-a u Ljekarnama u Krapini i Đurmancu i u ambulanti u suradnji sa ZZJZ izračun BMI te izračun postotka masnog i mišićnog tkiva.

Od 8 do 9:30 mjerenje će u staroj školi u Brestovcu, a od 7:30 do 9:00 mjerenje će se održati u ambulanti u Svetom Križu Začretju, a nakon toga u Ljekarni od 9:00 do 11:00.

I u Zaboku će se u srijedu 14. studenog provesti aktivnosti i to od 7:30 do 9:30 u Gradskoj ljekarni, a sljedeći dan 15. studenog od 9 do 11 na Zivtovom Trgu u suradnji sa ZZJZ.

U Velikom Trgovišću će se mjeriti RR i GUK u svim osnovnim školama, a u Krapinskim Toplicama 14. studenog će se mjerenje održati od 8 do 10 sati u ambulanti. 12. studenog će se mjerenje moći izvršiti u Hrašćini od 8 do 10 sati, a 13. studenog u ambulatni Konjščina od 8 do 10 sati, a 14. studenog u Budinščini od 8 do 10 sati.

U ambulanti Zlatar će se 16. studenog od 8 do 10 sati u ambulanti Zlatar moći izmjeriti RR, GUK, TT, TV, BMI uz izračunavanje dnevnih energetskih potreba kao i analiza te prikaz namirnica s visokim odnosno niskim glikemijskim indeksom, ali i izračun BMI te izračun postotka masnog i mišićnog tkiva.

U kino dvorani u Mariji Bistrici će se 14. studenog od 16 do 18:30 održati predavanje endokrinologinje i nutricionistice kao i radionica zdrave hrane za djecu iz vrtića.

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Istri i Gorskom kotaru. Magla smanjuje vidljivost na cestama u Gorskom kotaru. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigur...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program