Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Nastavljeno ''Sjećanje na Rudeka''

Koncert u spomen na velikog zagorskog umjetnika ove godine održan u Maču


Jučer je održan još jedan koncert ''Sjećanje na Rudeka'', u spomen na velikog zagorskog umjetnika Rudolfa Mahmeta, koji je ostavio ogroman trag u KUD-u ''Lovro Ježek'' iz Marije Bistrice ali i u brojnim drugim zagorskim društvima.

KUD ''Lovro Ježek'' je inicijalni organizator ovih koncerata, no ovo sedmo izdanje, po prvi puta je održano u Maču, pa su organizatorsku palicu preuzele članice ŽVG ''Kajda'' iz Mača, koje je upravo Rudek uspješno vodio. Na koncertu su nastupili Tamburaški orkestar i Mali vokalni sastav KUD-a ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica, Tamburaški sastav KUD-a ''Laz'', Klapa ''Marija'', KUD ''Ljudevit Gaj'' Mače, Tamburaški sastav ''Zlatne žice'', ŽVG ''Kajda'' i Memorijalni tamburaški orkestar, sastavljen od brojnih tamburaša prisutnih tamburaških orkestara i sastava.

Rudolf Mahmet – Rudek rođen je 1. srpnja 1925. g. u Mariji Bistrici. Od osnutka KUD-a ''Lovro Ježek'' iz Marije Bistrice 1974. g., bio je voditelj Tamburaške sekcije i aktivni svirač do 2011.g. U dugoj folklornoj karijeri iza njega su ostali brojni nastupi u zemlji i inozemstvu te glazbeni aranžmani mnogih pjesama. Također je dugi niz godina vodio ŽVG ''Kajda'' iz Mača. Rudek je glazbeno surađivao i s brojnim drugim kulturnim društvima, skupinama i umjetnicima: KUD-om ''Ljudevit Gaj'' iz Mača, KUD-om ''Sloga'' iz Velikog Trgovišća te s kulturno-umjetničkim društvima iz Lobora, Donje Zeline i Donje Bistre, Tamburaškim sastavom ''Zlatne žice'', klapom ''Bistrica'' iz Marije Bistrice, ali i poznatim glazbenim solistima Radekom Brodarcem i Ivicom Pepelkom. Gotovo cijeli folklorni glazbeni fundus KUD-a ''Lovro Ježek'' pisao je Rudek, a pisao je i za ostala društva s kojima je surađivao.

Rudek ima preko 700 naslova u svojoj arhivi od kojih je više od 360 napisao sam u smislu komponiranja i aranžmana. Preminuo je 2016. godine. Ovim koncertom, pred ispunjenom dvoranom Doma kulture u Maču, po sedmi puta nastavljeno je održavanje sjećanja na ovog velikog glazbenika. Koncertu su između ostalih prisustvovali i načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec-Šimunec i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički. 

 

Još članaka iz "Mače"

Facebook