Prethodni članak
Sljedeći članak

[NOĆ MUZEJA U SVETIŠTU MAJKE BOŽJE GORSKE] 'Na ovom brijegu se može iščitati povijest Hrvata'

Lobor je Noć muzeja obilježio po četvrti put, ovoga puta na odredištu mnogih hodočasnika kroz stoljeća, a u sklopu programa nagrađeni su učenici i škole u kreativnom natječaju 'Arheološki vremeplov'


Općina Lobor se i ove godine uključila u obilježavanje Noći muzeja i to na lokalitetu svetišta Majke Božje Gorske u Loboru, vrijednog arheološkog nalazišta i već stoljećima odredišta mnogih hodočasnika.

U programu su sudjelovali KUD Lobor, TO Crni Tomaši, župni zbor mladih Vedrina, mladi glazbenici, Viteško društvo Svetog Križa, klapa Purga, loborski župnik Tomica Božiček te dr.sc. Krešimir Filipec, voditelj arheološkog istraživanja na ovom povijesnom lokalitetu koji je posjetiteljima održao edukativno predavanje.

- Ovaj lokalitet je poznat po tome što su ovdje nađene dvije srednjovjekovne starohrvatske crkve i jedna ranokrščanska crkva. To je vrlo značajno za cijelu sjevernu Hrvatsku, a posebno je značajno za Zagorje jer ovo je jedan od najstarijih misionarskih punktova gdje je počela kristijanizacija Hrvata u 8. i 9. stoljeću –istaknuo je Filipec. Najavio je i izložbu vrijednih nalaza. - U siječnju 2021. u Arheološkom muzeju u Zagrebu bit će održana velika izložba Lobor – Majka Božja Gorska na kojoj će biti prezentirani najbolji nalazi;  kamen, metal, srebro, najstariji relikvijar Zagrebačke nadbiskupije koji potječe  iz 6. stoljeće i drugi povijesni nalazi  - rekao je Filipec.

Načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih rekla je kako je ovo četvrta godina kako Lobor organizira Noć muzeja. -Nakon prošlogodišnje manifestacije koja se održala u dvorcu Lobor-grad, gdje su ljudi pokazali veliki interes za razgledavanjem dvorca nekadašnje obitelji Keglević, a koji nije inače otvoren za javnost s obzirom da su u njemu smješteni korisnici, rodila se ideja da ljudima pokažemo još naših kulturnih i povijesnih znamenitosti. Sukladno temi ovogodišnje Noći muzeja otvorili smo vrata našeg Svetišta koji ima dugu povijest. Na ovom se brijegu može iščitati povijest Hrvata – rekla je Jembrih, najavivši kako se priprema i strategija razvoja turizma općine Lobor koji će uz sve potencijale koje Lobor ima, uključiti, dakako, i vjerski turizam. Posjetitelji su uz zanimljiv program, mogli razgledati najstarije svetište u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i starokrščansku krstionicu.

Noć muzeja u Loboru otvorio je Žarko Tušek, saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a KZŽ. Istaknuo je da je svetište Majke Božje Gorske posebno, sveto mjesto za sve ljude koji cijene kršćansku vjeru i katoličku povijest hrvatskog naroda. – Ovo mjesto je posebno i u svojem arheološkom smislu i zadire i dublje u povijest, u antičko vrijeme kada su ovdje rađene prve iskopine. Duboko sam i kao čovjek vezan uz ovo mjesto jer sam ne jednom sa svojim djedom pješačio i dolazio ovamo na proštenje k Majci Božjoj Gorskoj. -  rekao je Tušek, istaknuvši kako ova manifestacija na poseban način promovira vrijednost naše kulturološke, muzejske i arheološke baštine.

Na noći muzeja nagrađeni su i najbolji učenici i škole koji su sudjelovali u kreativnom natječaju 'Arheološki vremeplov. U natječaju sudjelovale su osnovne i srednje škole s područja KZŽ i to: OŠ Bedekovčina, 3.A, 4.A, 6.r, 8.r, OŠ Franje Horvata Kiša Lobor, 3.r, 7.r, 8. r, OŠ Marija Bistrica, PŠ Laz, 1.r, 3.r 4.r, OŠ Side Košutića Radoboj, 8.r, SŠ Bedekovčina, SŠ Zlatar, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću – Zabok. U kategoriji osnovnih škola prvu nagradu  (400 kn) osvojila je Lana Brčić, 8. r., OŠ F. H. Kiša Lobor, mentorica Dragana Palčić, drugu nagradu (300 kn) Marta Mađar 8.r, OŠ F. H. Kiša Lobor, mentorica: Dragana Palčić, a treću (200 kn) Karlo Mikuš iz PŠ Laz , mentorica Tatjana Flegar Galoić. Uutješne nagrade dodijeljene su OŠ Bedekovčina 3.A, 4. A, 6. r., 8. r, OŠ F. H. Kiša 3. r., 7. r., , OŠ Marija Bistrica, PŠ Laz 3., i 4.r., i Oš Side Košutić Radoboj 8. r.. U kategoriji srednjih škola prvu nagradu  (400 kn) osvojila je Ana Marija Turčin, 3.u, SŠ Zlatar, mentorica: Vesna Pisačić, dipl. inf., drugu nagradu (300 kn) Marin Markuš, 1.f, Srednja škola Bedekovčina, mentor: dr. art. Robert Kuhar, prof., a treću nagradu (200 kn) Rafael Anočić, , 3.WD,  Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću – Zabok, mentorica: Marina Buhin. Utješne nagrade dodijeljene su još SŠ Bedekovčina 2. d, SŠ Zlatar i ŠUDIGO Zabok 2. D.

Uz Općinu Lobor kao organizatora suorganizatori Noći muzeja su bili Župa svete Ane Lobor, Dom za odrasle osobe Lobor – grad, Udruga vinara i vinogradara Kliet, LD Oštrc, Udruga žena Lobor, KUD Lobor,  Črni Tomaši, klapa Purga, Zbor mladih Vedrina.


Još članaka iz "Lobor"

Facebook

Samo za osobna vozila otvorene su: - autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. Obilazak za ostale je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar; -autocesta A1, između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak za ostale je držav...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program