Prethodni članak
Sljedeći članak

Vaša maca obožava se zavlačiti u kutije? Znanstvenici odgovorili zašto to radi

U pogledu jedne stvari svi se slažu – mačke vole kartonske kutije, a znanstvenici su pokušali objasniti zašto


Da su mačke misteriozna stvorenja poznato je otprije. Njihovo ponašanje ponekad zbunjuje čak i njihove vlasnike. No u pogledu jedne stvari svi se slažu – mačke vole kartonske kutije, a znanstvenici su pokušali objasniti zašto. Najčešće ih više interesiraju kutije u kojima su zapakirane njihove nove igračke od samih igračaka. Ni najskuplje interaktivne igračke ne mogu se usporediti s običnom kartonskom kutijom. No zašto ih mačke toliko vole?

Na to su pitanje pokušali odgovoriti američki znanstvenici, piše internetski portal ‘msn news’, piše Zagreb.info.

Mačke uživaju u kutijama iz više razloga. Prije svega, riječ je o nečem novom što žele istražiti, kaže Mikel Delgado, doktorica znanosti i znanstvenica koji se bavi proučavanjem ponašanja mačaka na Veterinarskom fakultetu Davis Sveučilišta u Kaliforniji.

Njihova urođena znatiželja navodi ih da pokušaju dokučiti svrhu nekog predmeta. Zanimljivi mirisi i šuštav zvuk zgužvanog papira još više potiču njihovu znatiželju, kaže Delgado.

Drugi je razlog taj što je u kutiji – toplo. Mačke vole da je sobna temperatura viša od one koja odgovara većini ljudi, a s obzirom na to da je karton odličan izolator, mačke se često uvlače u kartonske kutije da bi očuvale svoju tjelesnu toplinu.

Veterinar i vlasnik klinike za životinje ‘Juniper Valley’ u njujorškoj gradskoj četvrti Middle Village, Matthew McCarthy pojašnjava da kutije mačkama pružaju osjećaj sigurnosti.

Mačke su i grabežljivci i plijen, no zbog ovog potonjeg mnoge su sklone samozaštiti. Kutije im nude svojevrsnu sigurnu zonu jer ih čuvaju od opasnosti koje vrebaju na otvorenim prostorima i omogućuju lakši bijeg kad uoče potencijalnu prijetnju, objasnio je McCarthy.Sigurnost zatvorenog i zaštićenog prostora, u ovom slučaju kutije, u mačaka pridonosi smanjenju stresa.Dr. McCarthy kaže i da mačkama odgovara tekstura kartona. Ona je za njih jedan od najpodatnijih materijala za grebanje.

To im omogućuje da vidljivim oznakama i svojim mirisom označe vlastiti teritorij, da naoštre kandže, uklone zadebljane kandže i istegnu mišiće, pojasnio je. Da biste svojoj kućnoj ljubimici zajamčili sigurnost u njezinim aktivnostima istraživanja kartonske kutije, Delgado preporučuje uklanjanje svih materijala koji se koriste pri pakiranju, poput spajalica ili ljepljive trake.

Predlaže da u kutiju stavite mekanu deku ili ručnik kako bi mački bila još primamljivije i ugodnije sklonište. McCarthy ističe da je važno ne ometati mačku dok se odmara u svojoj kutiji, jer ona postaje njezin siguran prostor. Podizanje kutije ili njezino udaranje taj siguran prostor mogu pretvoriti u nešto sasvim suprotno. Dopuštenim smatra fotografiranje sklupčanog ljubimca u njegovu sigurnom prostoru jer ga to neće smetati.

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook