Prethodni članak

TUŽNE BROJKE: Znate li koliko se životinja u Hrvatskoj napusti svake godine?


Hrvatska skloništa godišnje prime oko 10 tisuća napuštenih životinja, uglavnom pasa, upozorila je udruga Prijatelji životinja u povodu Svjetskog dana napuštenih životinja, a kao potrebne mjere ističu kastraciju i mikročipiranje životinja te udomljavanje umjesto kupnje.

Prema nedavnim zakonskim izmjenama, osobe koje napuste životinju mogu završiti u zatvoru do godinu dana, odnosno do dvije godine ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje. Iz udruge Prijatelji životinja očekuju da će mogućnost zatvorske kazne utjecati na smanjenje brojke od oko 10 000 napuštenih životinja godišnje samo u hrvatskim skloništima, piše Index.

"U tu brojku ne ulaze napuštene mačke ni domaće životinje, koje se također napuštaju u velikom broju", poručili su Prijatelji životinja u povodu Svjetskog dana napuštenih životinja kojim se ukazuje na važnost odgovorne skrbi za sve životinje koje su ljudi izabrali za članove obitelji.

Kako bi se smanjio broj napuštenih životinja o kojima skrbe pretrpana skloništa ili udruge civilnog društva, Prijatelji životinja istaknuli su pet savjeta. Prvi se odnosi na promoviranje odgovornog udomljavanja umjesto kupnje životinja.
"Životinje nisu igračke ni privremena kratkotrajna zabava, već osjećajna bića za koja trebamo skrbiti sljedećih 15 i više godina. Onaj tko nema vremena, uvjete i financijsku mogućnost za skrb o životinji ne bi ju niti trebao uzimati", naveli su u priopćenju.

Nadalje, Prijatelji životinja podsjećaju da svaki skrbnik psa ili mačke ima zakonsku obavezu osigurati da ne dođe do neželjenog potomstva kućnih ljubimaca koje ima pod svojom skrbi.

"Kastracija muških i ženskih pasa i mačaka najbolji je način prevencije neželjenih mačića i štenaca i problema njihova udomljavanja", dodali su.

Osim što ih je potrebno kastrirati, pse je također potrebno mikročipirati kako bi se lakše pronašli ako se izgube ili kako bi se identificirali njihovi vlasnici ako se radi o napuštenoj životinji. Mikročipiranje mačaka nije zakonski obvezno, ali je preporučljivo.

"Procjenjuje se da je u Hrvatskoj još uvijek i do 20 posto neoznačenih pasa. Zakon o zaštiti životinja od 2017. godine nalaže svim gradovima i općinama da obave kontrolu provedbe mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava, provjere jesu li svi psi označeni mikročipom i tako smanje troškove zbrinjavanja onih napuštenih", kazali su Prijatelji životinja.

Iz iste udruge napominju da napuštenim životinjama građani mogu pomoći volontiranjem u skloništu, privremenim udomljavanjem, šetanjem pasa, kumstvom određenom psu, donacijama te dijeljenjem objava na društvenim mrežama o životinjama koje traže dom

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook