Prethodni članak
Sljedeći članak

Tronogi jarac Vili, vijetnamska svinja i druge neželjene životinje pronašle novi dom kod Varaždina


Utočište Sunčani bregec kod Varaždina trenutačno je dom za oko 50 farmskih životinja. Tu su kokoši, guske, patke, purani, koze i jedna vijetnamska svinja. Dvorištem šeće i nekoliko pasa i mačaka. Svi su dio velike obitelji koje je okupio Nikola Bosak. Većini je zajedničko da su farmske ili domaće životinje koje su postale suvišne i koje bi vjerojatno završile u nekoj klaonici da ih Nikola nije udomio, prenosi Večernji.

"Otvaranjem udruge Sunačani bregec otvorili smo vrata istomišljenicima da i oni imaju priliku doživjeti suživot sa životinjama jer je nevjerojatan osjećaj živjeti s njima, boraviti s njima i postati dio krda. Željeli bi taj suživot predstaviti ljudima", rekao nam je Nikola, osnivač utočišta.

Sve životinje imaju imena, a Nikola na njih gleda kao na članove obitelji. Posliednje stanarke koje su stigle u Sunčani bregec su koze Žuži i Jeli. Imaju 13 godina i došle su u prosincu s jedne obiteljske farme. "Konačno nakon 13 godina prvi put imaju priliku živjeti slobodno, bez muženja. One na farmi više nisu bile korisne", priča Nikola.

Tu je i tronogi jarac Vili, koji je s Nikolom već godinu i pol, a došao je kao beba. Ubrzo nakon Vilija stigla je i njegova mama tako da su ponovno zajedno. Među stanarima je i vijetnamska svinja Iggy, kojeg Nikola zove "rovokopač Iggy". Ljudi koji su ga imali mislili su da će uvijek biti mala slatka svinjica, a onda je postao prevelik za kućnog ljubimca pa je završio kod Nikole. Nikola je rođen na selu, ali kao mladić je preselio u grad gdje je živio u podstanarstvu. Nakon nekoliko godina odlučio se vratiti na zemlju.

Sam je napravio sve nastambe i to uglavnom recikliranjem. Stare palete i građevinski materijal obrađivao je i pretvarao u njihove kućice. Hranu i liječenje životinja uglavnom je sam financirao. Kaže da građani mogu pomoći ako žele, prima donacije hrane i građevinskog materijala, a tko želi može mu doći pomoći u radnim akcijama. Naravno, mogu i jednostavno doći provesti jedan prekrasan dan sa životinjama, prenosi Večernji.

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook