Prethodni članak
Sljedeći članak

Svjetski je dan kastracije pasa i mačaka: Jedna mačka i njezino potomstvo mogu na svijet donijeti čak 420.000 mačića

Budite odgovorni vlasnici!


Koliko često svjedočimo štencima i mačićima ostavljenim u kutijama pored skloništa, okrutno odbačenima u snijeg za najveće zime, zavezanima u vrećama i bačenim u rijeke? Napuštenim životinjama koje su prepuštene same sebi, gladne i bolesne, na hladoćama i vrućinama? I skloništa za životinje su prenapučena. A problem uglavnom nastaje zbog neodgovornih vlasnika koji ne kastriraju svoje pse i mačke, a potom ne žele brinuti o njihovom potomstvu.

Kako bi se ukazalo na ovaj veliki problem, još od 1995. godine, posljednjeg utorka u veljači, u više od 70 zemalja svijeta obilježava se Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Taj dan ima za cilj proširiti i ojačati svijest javnosti o značaju kastracija kućnih ljubimaca kao mjeri koja omogućava izravnu kontrolu njihove reprodukcije i pozitivno utječe kako na zdravlje kastriranih životinja – ukoliko je kastracija indicirana – tako i na smanjenje broja novih štenaca i mačića koji svakodnevno pristižu u brojna skloništa za nezbrinute životinje.

Prijatelji životinja napominju da tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića, što stvara golem pritisak na skloništa, lokalne zajednice i udruge za zaštitu životinja. „Kastracija učinkovito utječe na rješavanje uzroka problema i sprječava patnju i smrt životinja. Imamo primjere više od 100 lokalnih zajednica koje financiraju ili subvencioniraju kastraciju skrbničkih pasa i mačaka, a to je rezultiralo i smanjenjem broja napuštenih životinja, kao i značajnim uštedama u proračunu”, kažu iz Udruge.

U Hrvatskoj je na tisuće napuštenih životinja i skloništa su prepuna štenaca i mačića. Bez kastracije, ne može se zaustaviti njihov stalni priljev. Kastracija ujedno pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja i olakšava im suživot s ljudima. Stoga veterinari taj, danas već rutinski, zahvat smatraju važnim dijelom odgovornog skrbništva te se preporučuje kastracija životinja prije prvog tjeranja.

Prijatelji životinja pozivaju sve na obilježavanje Svjetskog dana kastracije – lokalne zajednice na propisivanje trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja pasa i mačaka i na subvencioniranje kastracije, a skrbnike životinja da se informiraju o prednostima kastracije i da pomognu psima i mačkama pod svojom skrbi.

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook