Prethodni članak
Sljedeći članak

Ljubimci za poželjeti: Ovo su najpopularnije pasmine srednjih veličina


Kada biraju psa, budući vlasnici u obzir uzimaju i veličinu psa koja je prikladna njihovim životnim uvjetima i preferencijama. Mnogima su idealni upravo psi srednje veličine koji mogu živjeti i u stanu. Idućih deset pasmina i križanaca tih pasmina među najpopularnijim su kućnim ljubimcima te svojim vlasnicima život čine ljepšim, veselijim i sretnijim.

Labrador
Ovi predragi psi staložene, tople i izrazito prijateljski nastrojene naravi vrlo umirujuće djeluju na čovjeka, izuzetno su odani, inteligentni i laki za treniranje. Najsretniji su kada su u društvu čovjeka i pravi su primjer tvrdnje da je pas jedino biće koje vas voli više nego što voli sebe. Slavan je i po svojoj privrženosti, empatiji, strpljenju i otmjenosti, zbog čega je idealan kućni ljubimac za obitelji s djecom.

Američki stafordski terijer
Jednom kada se veže za čovjeka, staford će ga bez sumnje voljeti do kraja života i taj će čovjek biti centar njegova svijeta. Kratka dlaka traži vrlo malo njege i lako ju je održavati čistom. Ova pasmina ne preporučuje se ljudima koji će psu popustiti u svakom trenutku ili onima koji mu neće posvetiti dovoljno vremena. Osoba koji želi staforda mora biti odgovorna, stabilna i spremna uložiti vrijeme i trud kako pas ne bi postao opasan za okolinu u kojoj živi.

Bigl
Izuzetno izdržljivi i ustrajni, biglovi su poznati po svojoj energičnosti bilo da se igraju s vlasnikom ili njuše u potrazi za omiljenim slasticama. Biglovoj znatiželji i energičnosti nema kraja. Također su i vrlo brzi psi te im je potrebna svakodnevna fizička aktivnost kako bi se ispuhali i bili zadovoljni. Ova pasmina ima kratku dlaku jednostavnu za održavanje, ali i čvrst karakter pun nježnosti koju će rado podijeliti sa svim članovima obitelji.

Hrvatski ovčar
Hrvatska autohtona pasmina koja potječe od pasa koje su Hrvati doveli sa sobom migrirajući u ove krajeve. Danas se najviše uzgajaju u Slavoniji. Hrvatski ovčar vrlo je inteligentan pas sa snažnom potrebom za ljudskim društvom. Živahnog je temperamenta, uravnotežene naravi te privržen i odan vlasniku. Zainteresiran je za sve što se događa oko njega, a krase ga i bistrina, hrabrost, živahnost, ustrajnost, strpljivost i promišljenost u radu.

Border Collie
Nadaleko slavan po svojoj okretnosti, inteligenciji i poslušnosti, Border Collie ili graničarski škotski ovčar učinit će sve da udovolji svom vlasniku te ga je lako trenirati. Nevjerojatno inteligentan i pun energije, taj pas konstantno traži zanimaciju i svrhu te je izuzetno povezan s ljudima. Ipak, treba znati da će najsretniji biti s ljudima koji imaju jednako puno energije kao i oni sami. Znači, riječ je o psu kojim se konstantno treba baviti i koji će s vlasnikom rado poći na aktivnosti u prirodi.

Zlatni retriver
Dlaka predivne žutozlaćane boje glavni je adut zlatnog retrivera. Može naučiti više od 200 komandi, zbog čega je divan prijatelj, pratitelj i pomagač kod kuće i na poslu. Pripadnici jedne od najpopularnijih pasmina na svijetu, mirne i blage naravi, fantastično se slažu s odraslima, djecom kao i s drugim kućnim ljubimcima. Istraživanja su pokazala da čak i nakon traumatskih događaja poput zlostavljanja, napuštanja i stradanja u nesreći zlatni retriveri ništa manje ne vole čovjeka te mu i dalje vjeruju.

Bokser
Možda na prvu izgleda opasno, ali bokser jednostavno obožava ljude i od prostranog mjesta za život važnije mu je da ima vlasnika koji mu zna uzvratiti ljubav, zbog čega može živjeti i u stanu. Ovaj prijateljski raspoložen i veseli slatkiš slavan je po svojoj sposobnosti da može oraspoložiti svog vlasnika u svakoj situaciji. Učinit će to i tako da mu se "ponudi" za maženje kada osjeti da je njegov vlasnik potišten ili tužan.

Koker-španijel
Pripadnici ove pasmine poznati su po svojoj naravi zaigranih i nježnih veseljaka, a jednako veselo mašu repom kada vani istražuju mirise ili kada se u svome dome maze sa svojom ljudskom obitelji. Koker-španijele lako je trenirati, teško ih je preplašiti i izrazito su voljni udovoljiti svom vlasniku. Dobro podnose i putovanja, pa će biti odlični pratitelji kada odlazite nekamo na odmor, a zapravo ih lako možete voditi bilo kamo sa sobom.

Engleski buldog
Ova pasmina je vrlo strpljiva i ne zahtijeva istrčavanje, a prema djeci je vrlo strpljiv i smiren. Želite li da vaš psić s vama mirno gleda televiziju ili sjedi pored vas dok mirno ispijate kavu, buldog je pasmina za vas. Riječ je o izuzetno inteligentnoj pasmini čiji pripadnici mogu biti prilično tvrdoglavi ako vlasnik nije dovoljno odlučan. Engleski buldog mora poštivati svoga vlasnika jer ako to ne postoji, potpuno će se oglušiti na svaku njegovu naredbu. Iako ima vrlo opasan izraz lica, ispod brojnih nabora i opasnog pogleda krije se blagi emotivac koji obožava ljude.

Pudl
Uz to što je energičan, osjećajan i privržen, pudl je pas kojega krasi iznimna inteligencija i sposobnost učenja, izuzetno je društven, a k tome je još i pravi zabavljač. Ova pasmina dostupna je u tri veličine i ne opada joj dlaka, međutim ako ne želite da zaraste u dugačke loknice, morat ćete svoju pudlicu često voditi na šišanje. Izuzetno su pametni i aktivni psi, uživaju u svim vrstama aktivnosti uključujući hodanje, trčanje i plivanje, piše portal  Zadovoljna.hr.

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook