Prethodni članak
Sljedeći članak

Znanstvenik otkriva: Što jesti i čega se kloniti da bi doživjeli stotu


Valter Longo proučava dugovječnost Talijana više od 35 godina. Odrastao je u Kalabriji te je iz prve ruke mogao vidjeti što i kako jesti za dug i zdrav život.

Longo je 1989. službeno počeo istraživati što je potrebno da doživi 100 i više godina. Danas je direktor Laboratorija za dugovječnost i rak na Institutu za molekularnu onkologiju IFOM u Milanu. Uz to, ravnatelj je Instituta za dugovječnost Gerontološke škole Leonarda Davisa na Sveučilištu Južne Kalifornije u Los Angelesu.

"Istražujući dugovječnost, shvatio sam da je prehrana daleko najvažnija", rekao je Longo.

Kada je riječ o najboljem režimu prehrane za dugovječnost, on preporučuje kombinaciju mediteranske dijete i prehrane koju slijede stanovnici Okinawe u Japanu, piše Index.

"U idealnom slučaju, dugovječnosti doprinosi uglavnom veganska prehrana koja uključuje relativno nizak unos voća, ali visok unos povrća. Također, idealan jelovnik obiluje mahunarkama, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama, a riba se jede tri do četiri puta tjedno", pojasnio je.

Osobama u dobi između 20 i 70 godina, Longo savjetuje izbjegavanje crvenog mesa. Kaže da je u redu pojesti dva do tri jaja tjedno i malo sira.

"Namirnice kojih se treba kloniti su krumpir, tjestenina, pizza, proteini i kruh. Ljudi jedu hrpu te hrane od koje se pretvaraju u šećer", dodao je.

Longo također vjeruje da post doprinosi dugovječnosti te se zalaže za metodu 12:12, koja uključuje vremenski okvir od 12 sati za konzumaciju hrane i 12 sati posta. Drugim riječima, ako pojedete doručak u 8 sati, do 20 sati biste trebali dovršiti večeru.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook