Prethodni članak
Sljedeći članak

Želite biti muževniji i potentniji? Ovih 9 namirnica diže razinu testosterona


Foto: Ilustracija/Screenshoot You Tube

S godinama, različiti čimbenici, uključujući prirodni proces starenja i promjene životnog stila, mogu uzrokovati pad razine testosterona.

Srećom, ove promjene se mogu preokrenuti jer se na proizvodnju testosterona može biti utjecati različitim faktorima.

Uobičajeno, prirodna proizvodnja testosterona u tijelu usporava oko 30. godine, što može rezultirati raznim problemima, uključujući umor, povećanje tjelesne težine i gubitak snage.

Dodatno, stres, pretilost, određeni lijekovi i upalne bolesti mogu dovesti do nižih razina testosterona.

Važno je prepoznati simptome niskog testosterona na vrijeme kako biste spriječili moguće probleme i vratiti razine gdje bi trebale biti.

Postoji uska veza između razine testosterona i seksualne želje. Nizak testosteron može smanjiti interes za seks i otežati seksualnu aktivnost.

Povećanjem razine testosterona možete očekivati brzi porast libida.

S povećanom razinom testosterona, ne samo da dobivate više energije, već možete postići bolje rezultate u teretani i brže se oporaviti izvan teretane.

Povećanje razine testosterona može vam pomoći u sagorijevanju masti. Ne samo da može ubrzati metabolizam, već može rezultirati povećanom potrošnjom kalorija tijekom dana.

Testosteron vam također može pomoći da trenirate intenzivnije i tako sagorite više kalorija.

Povećana razina testosterona također može dovesti do poboljšanja kvalitete sna, što može pozitivno utjecati na regulaciju apetita.

Postoji zanimljiva veza između raspoloženja i razine testosterona. Studije su pokazale da muškarci s niskom razinom testosterona mogu poboljšati raspoloženje kada im se razina testosterona vrati u normalu.

Međutim, muškarci s izrazito visokom razinom testosterona također mogu češće patiti od depresije.

Važno je pronaći pravu ravnotežu, što se može postići s prirodnim sastojcima koji potiču proizvodnju testosterona.

Njih možete pronaći u sljedećim namirnicama:

1. Tuna
Miris tune možda i nije idealan za prvi spoj, ali činjenica je da je tuna bogat izvor vitamina D. Prema najnovijim studijama, vitamin D može značajno povećati razinu testosterona za čak 90 posto. Vitamin D pomaže u održavanju broja spermija u spermi, a ako nemaš priliku dobiti ga na suncu i svježem zraku, tuna je izvrstan izvor.

2. Losos
Losos je izvrsna hrana za povećanje testosterona, sadrži magnezij, vitamin B, omega-3 masne kiseline i naravno kolesterol, koji je veliki prijatelj testosterona. Riblje ulje izvrstan je izvor svestranih omega-3 masnih kiselina, ali vjerujem da će te ukusno pripremljen losos više oduševiti.

3. Jaja
Čak i ako te različiti izvori mogu uvjeriti u suprotno, jaja imaju svoju svijetlu stranu. Kolesterol u žumanjku ima značajan utjecaj na proizvodnju testosterona – testosteron nastaje iz kolesterola. Danas je jasno da teorija, zbog koje su jaja tako dugo bila omražena, bila potpuno pogrešna.

4. Pahuljice
Ako niste ljubitelj jaja za doručak ili se bojiš kolesterola, dan možeš započeti šalicom ukusnih pahuljica. Ako ih preliješ šalicom mlijeka i dodaš pasiranu bananu, dobit ćeš važnu dozu vitamina D. Pahuljice su vrlo zdrava namirnica, ukoliko ne odabereš one koje su natopljene čokoladom.

5. Mahunarke
Mahunarke ne smiju nedostajati na jelovniku za zdravu muškost. Slanutak, leća i grašak zdraviji su nego što misliš. Mahunarke sadrže značajne količine cinka i na taj način održavaju tvoj testosteron u dobroj formi. Istodobno, nemoj zanemariti njihova druga dobra svojstva, poput činjenice da sadrže važna vlakna za tijelo.

6. Đumbir
Ljudi već stoljećima koriste đumbir u ljekovite svrhe – i to ne bez razloga. Suvremena istraživanja pokazuju da konzumiranje đumbira utječe na plodnost kod muškaraca. Đumbir utječe na višu razinu testosterona, te održava spermije živima. Đumbir je jedno od deset najpopularnijih biljaka na svijetu i najmoćniji biljni antioksidans.

7. Med
Ako želiš više akcije u životu, češće si pomozi žlicom meda. Med sadrži mineral bor, koji istraživanja povezuju s visokom razinom testosterona. Istovremeno, med pridonosi dobro protočnim krvnim žilama, što znači da će krv doći u pravo vrijeme na pravo mjesto. Med utječe i na jake kosti i izgradnju mišića.


8. Bademi
Okus badema može se teško natjecati s kamenicama, a sadrži i mineral cink. Cink ne samo da osigurava da je tvoj imunološki sustav u odličnoj formi, da ti je kosa bujna, a nokti čvrsti, već je i jedan od ključnih čimbenika tvoje uspravne muškosti. Cink stimulira enzime koji utječu na proizvodnju testosterona.

9. Špinat
Jedan od svojih favorita za testosteron sačuvao sam za kraj: špinat se dugo smatrao pravom eksplozijom testosterona. Tko zna je li Popaj zapravo imao na umu samo veće bicepse kada ga je tako strastveno propagirao. Špinat je prirodni izvor magnezija koji pozitivno utječe na razinu testosterona u vašem tijelu.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook