Prethodni članak
Sljedeći članak

Zašto se i od kada 14. veljače slavi kao Dan zaljubljenih?


Foto: Ilustracija - Dusko Jaramaz/Pixsell

Širom svijeta 14. veljače obilježava se kao Dan zaljubljenih, a kako to obično biva, za nastanak ovog praznika veže se nekoliko teorija i legendi, od kojih je najpoznatija i najrasprostranjenija ona o biskupu koji je pogubljen zbog tajnog vjenčavanja parova.

Običaji iskazivanja ljubavi, razmjene poklona i dijeljenja zajedničkih trenutaka su karakteristike praznika kojim se danas slavi ljubav. Najrasprostranjenija legenda o nastanku ovog praznika je svakako ona o svetom Valentinu, koji je zbog "borbe za ljubav" izgubio život.

Biskup Valentin ubijen je 269. godine zbog potajnog vjenčavanja parova, što je bilo protivno carskoj zabrani. Među kršćanima se počeo poštovati kao svetac u 4. stoljeću, ali tek je u 15. stoljeću povezan s praznikom ljubavi te se od tada slavi kao zaštitnik zaljubljenih.

Postoji još jedna teorija koja se veže za sam nastanak praznika, a vezana je za Katoličku crkvu. Tvrdi se da je Katolička crkva odlučila praznik Svetog Valentina postaviti usred veljače u nastojanju da se "kristijanizira" paganska proslava Lupercalia, odnosno praznik plodnosti posvećen Faunu, rimskom bogu poljoprivrede, kao i rimskim osnivačima Romulu i Remu.

Simbol Valentinova je i starorimski bog ljubavi Kupid, koji se često prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi. Kako je jedno od glavnih obilježja proslave Valentinova razmjena poklona, vremenom su čokolada i crvena boja postale simbol ovog praznika.

Kakao, osnovni sastojak čokolade, prvi je put dobio društveni značaj u Americi, gdje se koristio za aromatiziranje hrane i pravljenje pića otprilike 2000 godina prije nove ere. Viktorijanci su definitivno utvrdili čokoladu kao hranu romantike, posebno za Valentinovo.

Richard Cadbury osnivač je britanske istoimene kompanije koja je proizvodila čokoladu. Godine 1861. Cadbury je došao na ideju da strpa robu svoje firme u kutiju u obliku srca uoči 14. veljače. Čak i nakon što su čokolade već odavno pojedene, zaljubljene su djevojke u kutiji čokolade Cadbury čuvale uspomene.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook