Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORSKI ŠAPTAČ PSIMA Cvjetko Fruk:'Pet pasa poklonit ću slijepim osobama kao vodiče'

ZAGORSKI ŠAPTAČ PSIMA Cvjetko Fruk, predsjednik Kinološke udruge Radoboj, strastveni je ljubitelj pasa, a za proljeće priprema novi zanimljivi projekt


Cvjetko Fruk već godinama je strastveni uzgajivač pasa. –To je ljubav – odmah na početku razgovora rekao je Fruk. Posjetili smo ga zbog njegova najnovija projekta. Riječ je o inicijativi da pet labradora obuči da budu vodiči slijepim i slabovidnim osobama te ih pokloni osobama sa spomenutim zdravstvenim poteškoćama.

Psi najviše pomažu u kretanju

–Labradori su jako miroljubivi psi i prijateljski nastrojeni pa su stoga savršeni vodiči osobama koji imaju lakše ili teže poteškoće vida – objasnio je Fruk te dodao kako bi psi do jeseni trebali naći novi dom i vlasnike kojima će postati vodiči, ali i najbolji prijatelji.

–Tu je jako važna socijalizacija pasa. Oni se odvode među ljude da se naviknu na ulicu, na prisutnost velikog broja ljudi. Isto je tako važan kontakt psa i njegova novog vlasnika jer nekad se dogoditi da pas potrči prema osobi, kao da se prepoznaju – rekao je predsjednik kinološke udruge. Svaki pas je različit, kaže Cvjetko, i sa svakim se treba drugačije raditi. Psi vodiči uvelike pomažu slijepim i slabovidnim osobama pogotovo kad je u pitanju kretanje kroz grad te prelaženje ceste.

-Mene vodi isključivo ljubav prema psima, nije tu zarada u pitanju. Kada se pas izdresira da bude vodič slijepoj ili slabovidnoj osobi, mora izaći pred komisiju koja odlučuje je li on spreman preuzeti brigu o osobi s invaliditetom – napominje Cvjetko.

Mnoštvo šampiona u udruzi

Fruk je predsjednik Kinološke udruge Radoboj koja slavi svoju desetu godišnjicu djelovanja, a njeni su članovi postigli zavidne rezultate na nacionalnim i internacionalnim natjecanjima. I on sam ima nekoliko rotvajlera koji su izrazito poslušni, a većina od njih su ponijeli titule šampiona na mnogobrojnim natjecanjima.

–Mi kroz udrugu pokušavamo educirati mlade ljude, idemo na razne tečajeve i seminare. Htio bi ovim putem zahvaliti svima koji su dali svoj obol radu naše udruge – rekao je Cvjetko Fruk. Aktualna problematika, kada su psi u pitanju, jest problem držanja pasa na lancu. Pitali smo i Fruka što misli o apelima udruga za zaštitu životinja da se psi ne muče vezanjem na lanac.

– Apsolutno sam protiv toga. Pa vidjeli ste i sami da moji psi imaju velike boksove, a tako bi i svi drugi svojim psima trebali napraviti. Držanje pasa na lancu niti je humano niti dobro utječe na psihu pasa – istaknuo je predsjednik Kinološke udruge Radoboj. Isto je tako, Fruk upoznat s izgradnjom azila za životinje u Selnici.

- Bilo je vrijeme da se tako nešto pokrene jer to je predivna inicijativa. Ljudi nabave psa, pa kad ga se zasite bace ga na ulicu. To je nevjerojatno – kazao je Fruk. U ljubav i povezanost koja postoji između njega i njegovih ljubimaca uvjerili smo se i pri našem posjetu. Iako su rotvajleri veliki psi, a mnogi misle i vrlo opasni, povezanost između Cvjetka i njegovih ljubimaca zaista je zapanjujuća. Za ženku Aranteu, inače šampionku na internacionalnoj razini, nudili su mu 40 tisuća eura, no Fruk spremno odgovara.

– Ljubav se ne kupuje i ne prodaje. Ne bi ih dao ni za svo' bogatstvo ovog svijeta – zaključio je Cvjetko Fruk te dodao da se svi oni koji imaju bilo kakvo pitanje o dresuri pasa, bilo da trebaju savjet ili pomoć, mogu se javiti na broj telefona 098/880-454 ili 049/349-611.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook