Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Znate li kako se priprema cvrtje? Recept otkriva naša babica Kaja iz Tuhlja


Ispod Cesargradske gore, u Tuhlju, ovog je puta ekipu Babičinih recepata dočekala babica Kaja Žažar. Oduševile su najprije ljepote tuheljskoga kraja koje podsjećaju na bogatu povijest, a onda i recepti koje je babica Kaja odlučila s nama podijeliti.

Mama gazdarica

Kaja, odnosno Katarina Žažar rodom je iz Stubičkih Toplica, iz obitelji Andrije i Elizabete Kucelj. Otac je bio tesar i radio je u Njemačkoj, a mama je bila glavna gazdarica. Kad je Kaja završila osmi razred, htjela je ići u školu za medicinsku sestru, no mama joj nije dala, htjela je da bude kuharica, a mamu se moralo posluhnuti. Upravo je od mame naša Kaja naučila jedan stari recept kojega je rado pripremala, a zove se cvrtje. Ispričala nam je Kaja i da je mama bila jako stroga i nikud ju nije puštala. – Gazda pri kojem sam delala štel me poslati da glumim mladu u zagorskoj svadbi. Obećala sam da budem, a na koncu nisam smela iti, pa sam drugi dan na poslu dobila špotance i za kaznu sam išla v trsje grojzdje brat. Tam sam srela mladoga dečka Štefeka koji mi se mam dopal – priča nam Kaja. A dopala se i ona njemu. Mama je vidla da je Štefek dobar dečko, pa joj je dopustila da se uda za njega i tako danas Kaja i Štefek imaju kćer Marijanu i sinove Tomicu, Davora i Krešimira, ali i sedmero unučadi: Dariu, Doroteu, Tina, Nikolu, Luku, Frana i Adama.

Najbolja tuheljska strepa

Kajin suprug Štef bio je konobar u hotelu, pa je učio Kaju da i ona bude konobarica. – Tak smo mi skup delali i posluživali sikakve poznate goste, gospođe, gospodu i političare koji su dolazili u Tuhelj, u dvorac Mihanović – prisjetila se Kaja. Živjeli su na Žažarovom brijegu s Štefekovima roditeljima, pa ju je svekrva naučila raditi najbolju tuheljsku strepu. – Kad sam došla ko mlada sneha, nisam znala ni motiku držati. Pri Žažarima je bila puna štala blaga: kravice, pajceki, guske, race i kokoši – kaže Kaja. Dodaje i da je mnoge recepte naučila otkad se udala u Tuhelj, a jedan od njih su i buče na saft s pire krumpirom, recept koji nam je isto pokazala. Pun stol hrane po starinskim receptima pripremila je naša ovotjedna domaćica, a njezini su gosti jedva dočekali kušati sve to: devenice, buncek, saft od buča, domaće žgance s čvarkima, gibanice, kiselo zelje, a posebno cvrtje i tuheljsku strepu, a sve su to zalili čašom dobrog vinčega i šačicom dobre zabave i atmosfere. Dodajmo i da je generalni pokrovitelj ove epizode Općina Tuhelj, a zahvaljujući pokrovitelju Termama Tuhelj, neke su scene snimane i u dvorcu Mihanović.Cvrtje

5 jaja
malo soli
1 žlica šećera
2-3 dcl mlijeka
40 dkg glatkog brašna

Sve sastojke dobro izmiksajte kao smjesu za palačinke te ulijte u namašćeni lim za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva C oko 15-20 minuta dok se ne napuhne i ne zažari.


 

Tuheljska strepa

Tijesto
50 dkg glatkog brašna
10 dkg oštrog brašna
malo soli
1 dcl ulja
0,5 l kiselog vrhnja


Nadjev
0,5 kg svježeg sira
malo soli
2 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
4 žlice kukuruznog brašna
malo ulja

Od brašna, soli, ulja i vrhnja zamijesite glatko tijesto. Razvaljajte ga malo većeg od lima za pečenje da se mogu preklopiti rubovi. Za nadjev izmiješajte sir, jaja, sol. vrhnje, kukuruzno brašno i malo ulja pa prebacite na tijesto. Tijesto preklopite prema sredini pa još premažite s uljem i poškropite vodom. Pecite na 200 stupnjeva C oko 45 minuta dok se ne zažari.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook