Prethodni članak
Sljedeći članak

U Krapinskim Toplicama i Oroslavju postavljene su električne punionice automobila, još se ne naplaćuju

Sklopljeni su sporazumi za postavljenje istih takvih punionica u općini Marija Bistrica, gradu Zlataru i gradu Zaboku, kreće se i u postavljenje punionica na odmorištu Lepa Bukva


Općina Krapinske Toplice, Oroslavje i mnoge druge sredine, nastavljaju s unapređenjem infrastrukture za svoje stanovnike u skladu s potrebama modernog društva, ali i prateći energetske strategije Europske unije. Iz tih razloga se postavljaju ELEN punioce i u drugim dijelovima Krapinsko – zagorske županije. – Sklopljeni su sporazumi za postavljenje punionica u općini Marija Bistrica, gradu Zlataru i gradu Zaboku. Kreće se i u postavljenje punionica na odmorištu Lepa Bukva. Sve će ove punionice biti postavljene do kraja ove godine i sve su AC/DC brze punionice – odgovorila nam je na pitanje Martina Rubil Skitanić iz HEP-a.

To je budućnost u sadašnjosti


- Ovaj projekt za našu općinu ima višestruku važnost. Cilj je omogućiti našim građanima da u općini imaju dostupnu svu infrastrukturu koju jedno razvijeno područje treba imati. Također, električni automobili predstavljaju budućnost, a uz razvoj tehnologije, ovakve će punionice kroz nekoliko godina zasigurno imati značaj današnjih benzinskih postaja. Naša strategija razvoja počiva na ekološki prihvatljivim rješenjima i ovo je još jedan korak bliže tomu – rekao je načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić. Da je korist općini već vidljiva načelnik Svažić ističe da je ova punionica sigurno jedan od razloga zašto se tvrtka Porsche Croatia za program team buildinga odlučila za toplički Heli centar.


Razlozi postavljanja


- E-mobilnost je razvojni projekt kojim HEP grupa, kao energetski lider u Hrvatskoj, prati ciljeve energetske strategije EU. Kroz zadnje dvije godine napravljen je jedan od najvećih iskoraka u Europi; koristeći vlastita i EU sredstva, trenutno imamo preko 200 javno dostupnih punionica diljem RH. Lokacije gdje će se postaviti e-punionice određuju se jednom sveobuhvatnom analizom koja uključuje frekventnost lokacije, dostupnost kapaciteta na elektroenergetskoj mreži i interes vlasnika i upravitelja lokacija da se pridruže daljnjem razvitku mreže. Krapinske Toplice kao lider u turizmu koji imaju veliku dnevnu frekvenciju posjetitelja i kao općina koja stremi energetskoj neovisnosti i održivosti pokazale su se kao poželjna lokacija za e- punionicu – odgovorila na pitanje o razlozima odabira lokacija Rubil – Skitanić, dodajući da za sada u Krapinsko – zagorskoj županiji HEP ima punioce u Krapini, Svetom Križu Začretju i kod dvorca Bračak u Zaboku, a to su AC punionice.


Punjenja još uvijek besplatna


Punionicama za e - vozila pokrivene su sve županije, veća gradska središta i autoceste, a na pitanje hoće li još biti takvih punioca u Krapinsko – zagorskoj županiji Martina Rubil Skitanić odgovara da trend svakako postoji i e-mobilnost je vrlo dinamično područje na kojem su potrebne kontinuirane prilagodbe. Punjene na ELEN punionicama još uvijek je besplatno, a trenutno je u izradi mobilna aplikacija za naplatu punjenja. - Hrvatska elektroprivreda u ovom trenutku provodi testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate, s ciljem komercijalizacije usluge punjenja električnih automobila na ELEN punionicama, nakon što se ostvare svi pravni i tehnički uvjeti – ističu iz HEP-a.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u unutrašnjosti. Kolnici su vlažni i skliski. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Pods...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program