Prethodni članak
Sljedeći članak

Teška bolest pogađa sve veći broj Hrvata: Javite se liječniku ako primijetite ove simptome


Godišnje u Hrvatskoj od raka debelog crijeva oboli oko 3600 osoba, od čega oko čak 60 posto muškaraca. Na svjetskog razini od ove opake bolesti oboli gotovo dva milijuna ljudi, od čega ih umre 0,95 milijuna.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka u muškaraca, iza raka pluća, i u žena, iza raka dojke, piše Zagrebinfo. 

Ovaj oblik raka najčešće se javlja na lijevoj strani i uključuje nekontrolirani rast abnormalnih stanica iz kolona ili rektuma. Znanstvenici vjeruju da se radi o kombinaciji čimbenika na koje možemo i ne možemo utjecati.

Neki od čimbenika na koje ne možemo utjecati, a koje nas stavljaju pod rizik su genetska predispozicija,  te dob i etnička pripadnost. Još još uvijek nije otkriveno što ga točno uzrokuje.

Međutim, čimbenici na koje možemo utjecati su oni koji se tiču načina života, a to su primjerice pušenje, nezdrava prehrana, sjedilački način života, manjak kretanja i pretjerana konzumacija alkohola.

Neki od simptoma raka debelog crijeva su zatvor, proljev, promjene u boji i obliku stolice, krvarenje iz rektuma, osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva, gubitak apetita, prekomjerno nadimanje i plinovi, grčevi i bolovi u trbuhu te zavaravajući poriv za pražnjenjem.

Rak debelog crijeva manifestira se u četiri stadija, a ako se dijagnosticira u ranoj fazi, šanse pacijenta da preživi su od 85 do 100 posto. U kasnijim stadijama šansa opada na 50 posto i manje.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook