Prethodni članak
Sljedeći članak

Stručnjaci otkrili što osim truda i marljivosti igra važnu ulogu kod uspjeha u školi


Iako su trud, rad, marljivost i upornost ključni su za uspjeh, čini se da i mjesec rođenja djeteta može igrati ulogu. Podaci koje je prikupio Atom Learning otkrili su da će djeca rođena u studenom najvjerojatnije biti uspješna u osnovnoj školi, dok ih ona rođena u srpnju najsporije sustižu, piše Index.

Rezultati su dobiveni temeljem analize 5000 učenika 6. razreda, kojom su stručnjaci pokušali otkriti postoji li poveznica između mjeseca rođenja djeteta i njegovog akademskog uspjeha.

Istraživači su došli do spoznaje da su djeca rođena u jesen obično bolja od svojih vršnjaka kad je obrazovanje u pitanju, dok se ona rođena tijekom ljetnih mjeseci bore nadoknaditi tu razliku. Međutim, djeca rođena u lipnju pokazala su se iznimkom od ovog pravila jer su imala osmi najviši rezultat i svrstala se ispred djece rođene u ožujku i svibnju.

Akademski uspjeh mjeren je na temelju postignuća u vježbama iz matematike, engleskog, prirodnih znanosti te verbalnog i neverbalnog rasuđivanja. 

"Djeca rođena kasnije u akademskoj godini imaju manje vremena za razvoj vokabulara, vježbanje društvenih vještina ili jednostavno upoznavanje svijeta. To može utjecati na njihovu prilagodbu na osnovnu školu, zbog čega mogu malo zaostajati za kolegama iz razreda", komentirala je Anna Masterson iz Atom Learninga, a prenosi The Mirror.

"Proljetne bebe zaostaju za djecom rođenom u lipnju, ali roditelji ne bi trebali paničariti. Svakom djetetu trebamo pružiti odgovarajuću vrstu potpore za njegove individualne potrebe i imati strpljenja i onda nema razloga da ne napreduju", zaključila je.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook