Prethodni članak
Sljedeći članak

Preminula u Vinogradskoj bolnici: Nitko nije znao da je bolesna, nikome se nije požalila


Nazivali su je najvećim vampom hrvatskog filma, sjećaju je se kao fatalne Marijane iz svevremenskog klasika Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”, a ove bi godine velika dama hrvatskog kazališta, televizijska i filmska glumica te poliglotkinja Vida Jerman napunila 85 godina. Neprežaljena glumica preminula je prije 13 godina, a iza nje su ostale brojne odigrane uloge, dok je jednom izazvala podijeljene reakcije, piše zagrebinfo.

Jednako kako je prašinu podigla njezina kolegica Jagoda Kaloper ulogom u filmu Dušana Makavejeva “W. R. Misterije organizma” iz 1971. godine, to je učinila i Vida Jerman s filmom “Maškarada” redatelja Boštjana Hladnika.

Naime, glumice su se našle u središtu pozornosti jer su se nage pojavile u prilično slobodnim scenama na velikom platnu. Nazivali su ih seksualnim revolucionarkama, a one su se svojih uloga dotaknule u zajedničkom intervjuu za zagrebački Start 1971. godine.

Upitana kako se osjeća kad publika zviždi i dobacuje za vrijeme projekcije filma, Vida je rekla kako joj je više od zvižduka publike smetalo što je, prema njezinu mišljenju, nedostajalo 20 minuta materijala, zbog čega je, govorila je, film izgubio “svaki sok, smisao”.

Čini se da hrvatska publika tada, kao ni danas, nije bila naviknuta na šokove i pomicanje granica, a usporedila nas je sa Slovencima. “Slovenci su drugačijeg mentaliteta. Čini mi se da se šira publika ponaša hipokritski. Zašto ljudima ne dopuštamo da se izraze onako kako misle da treba. Onda će i publika, a ne cenzura, reći svoje. Zašto neki smatraju da postoji samo jedan vid ljudske ljubavi kad svi veoma dobro znamo da takve ljubavi ima u više vidova”, kritički se osvrnula Vida.

Otkrila je tom prilikom i kako je suprug reagirao na njezine nage scene u filmovima, kao i na nage fotografije u časopisima. Istaknula je kako je u suprugu imala podršku jer je on znao što će i kako snimati, ali da ga je razočarao stav publike.

Iako joj angažmana nije nedostajalo te se na život od glume nije žalila, smatrala je da je bila zapostavljena kada je riječ o filmu. “Ljudi se orijentiraju na iste glumce, obično one koji su angažirani u kazališnim kućama, koji su pri ruci, na neki način provjereni. Zato stalno gledamo ista lica”, govorila je, piše zagrebinfo.

Vida Jerman preminula je u 73. godini života od raka bronhija u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici. Do njezine smrti mnogi nisu ni znali da je glumica išla na kemoterapije. Nikomu se nije požalila, a govorili su da je izgledala odlično te da se nikada nije prestala smijati. Nažalost, rak je metastazirao i liječnici joj više nisu mogli pomoći.

“Sve se zbilo prebrzo. Metastazirao je rak bronhija. Vida je redovito išla na kemoterapije i vjerovao sam da će snaga i volja za životom pobijediti prokletstvo”, rekao je tada za medije glumičin suprug Darko Kondenaro.

Upravo je Kondenaro medijima otkrio kako je Vida doznala otprilike pola godine prije nego što je preminula da joj je ostalo još nekoliko mjeseci života. Strašno saznanje primila je kada je bila na rutinskom rendgenu pluća u Vinogradskoj bolnici. Suprug je bio jedini koji je znao.

“Nikada neću zaboraviti taj dan. Bio je lipanj. Moja Vida ujutro je otišla na rutinski rendgen pluća u Vinogradsku bolnicu. Popodne mi se javlja telefonom i kaže: ‘Darko, grozna vijest! Imam rak bronhija koji je metastazirao do jetara i grla. Liječnici su mi rekli da mi je ostalo još dva, tri mjeseca života'”, prisjetio se svojedobno za 24 sata suprug pokojne glumice.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook