Prethodni članak
Sljedeći članak

Prekrasne pelargonije otporne su na sušu i vrućine, ali bez ovog će teško uspjeti


Pelargonije su pravo cvjetno čudo, uz pravilnu njegu, oduševljavat će vas neiscrpnim cvatom od proljeća do jeseni. No, da bi prekrasno cvale, nužno ih je pravilo njegovati, a to uključuje redovito uklanjanje uvenulih cvjetova i listova.

Pelargonijama je potrebno mnogo sunca, topline, vode i hranjivih tvari kako bi kontinuirano proizvodile nove cvjetove tijekom gotovo cijele godine. Ključ ljepote za većinu sorti pelargonija također uključuje redovito uklanjanje uvenulih cvjetova i listova. Stručnjaci inicijative 'Pelargonium for Europe (PfE)' sastavili su nekoliko ključnih savjeta za orezivanje i otkrivaju male tajne za njihov savršen izgled, optimalno zdravlje i maksimalnu snagu cvata u vedrim, ljetnim danima, piše t portal.

Redovito uklanjanje uvenulih ili ocvalih cvjetova i listova pelargonijama pruža savršen izgled, optimalno zdravlje i maksimalnu snagu cvata. Kao prvo, pelargonije nakon uklanjanja uvelih cvjetova jednostavno će izgledati bolje. Drugo, sprječava se razvoj bolesti. U vlažnim uvjetima, uvenuli cvjetovi i listovi obično se zalijepe te tako čine idealno stanište za razmnožavanje gljivičnih bolesti. Također, uklanjanjem uvenulih cvjetova potiče se razvoj novih. Za razliku od drugog cvijeća, pelargonije ulažu puno snage u razvoj novih cvjetova, a orezivanjem će se ubrzati razvoj biljke te na taj način potaknuti cvjetanje.

Pelargonije cvatu višestrukim cvjetovima u obliku kišobrana koji se sastoji od većeg broja pojedinačnih cvjetova. U pravilu ovi cvjetovi ne cvatu istovremeno, što znači da su neki već uvenuli, dok drugi još nisu ni procvjetali. Čak i ako su vidljivi neki smećkasti cvjetovi, stručnjaci i ljubitelji pelargonija smatraju štetnim uklanjanje svih cvjetova iz kišobrana. U tom slučaju, trebalo bi samo ukloniti pojedinačne cvjetove koji su uvenuli. Međutim, ako imate puno pelargonija, to može biti prilično dugotrajan proces. Gledajući dugoročno, svakako je bolje ukloniti i cijeli kišobran nego zanemariti problem s uvenulim cvjetovima i listovima. Također, važno je napomenuti da zanemarivanje može biti puno opasnije kod polu-dvostrukih ili dvostrukih pelargonija usporedimo li ih s pelargonijima s jednostrukim cvatom.

 

 

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook