Prethodni članak
Sljedeći članak

Pahuljice ili omlet? Stručnjaci otkrivaju što je zdravije pojesti za doručak


Jedenje velike zdjelice pahuljica na početku dana mogla bi biti jedna od najzdravijih odluka koju ćete donijeti. To je zapravo bolji doručak od omleta i šalice kave, pokazuje nova studija američkih istraživača. Tim iz Bostona kreirao je Food Compass nakon što su proveli tri godine istražujući više od 800 različitih vrsta hrane i pića, piše Index Fit.

Ispitujući 54 različita atributa (svaki povezan s kroničnim bolestima), rangirali su hranu i svaku ocijenili ocjenom od 0 do 100. Što je ocjena veća, to je hrana zdravija.

Očekivano, voće, povrće i orašasti plodovi imaju ocjene 70, dok su ultra-prerađene grickalice i deserti ostvarili daleko lošiji rezultat. Ali postoji nekoliko iznenađenja. Na primjer, gore spomenute pahuljice marke Cheerios osvojile su ocjenu 95, što je vrhunac u kategoriji žitarica. Omlet od jaja dobio je ocjenu 51 u odjeljku mliječnih proizvoda.

"Pahuljice same po sebi nisu loše. Zapravo, ako imaju visok udio cjelovitih žitarica, onda će dobiti dobru ocjenu, a ako nemaju dodanog šećera, neće izgubiti bodove", rekao je jedan od autora studije, profesor Jeffrey Blumberg.

Što se niske ocjene omleta tiče, jedan od razloga mogao bi ležati u činjenici da su jaja izvrstan izvor proteina, ali ne sadrže toliko hranjivih tvari kao žitarice obogaćene vitaminima i mineralima.

Kada je riječ o kavi, espresso je skupio 55 bodova pa ćete ga možda poželjeti zamijeniti capuccinom s obranim mlijekom (73 boda).

Na kraju, postoji li hrana koja je ostvarila maksimalnih 100 bodova? Da, to su špinat, sirova brokula, potočarke, jagode i losos.

 

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook