Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovo su današnji slavljenici, pročitajte kako su nastala njihova imena


Ime Vinko je latinskog porijekla. Dolazi od latinskog oblika Vincentius. Latinski vincens (u genitivu vincentis) znači onaj koji pobjeđuje. Ženski oblik imena je Vinka.

Ime Irena je žensko ime. Dolazi od grčkog imena Eiréne. Po grčkoj mitologiji, ona je božica mira, kći Zeusa i Temide, najmlađa Hora. Grčka riječ eiréne znači mir.

Ime Vedran je nastalo je od glagola vedriti pa bi značenje imena bilo onaj koji je vedar. Ženski oblik ovog imena je ime Vedrana.

Mira je žensko ime domaćeg porijekla. Postoje mnoga tumačenja ovog imena ali ovo ime je najvjerojatnije nastalo od riječi mir. Postoji mišljenja da je umanjenica od imena Mirela. Drugi oblik ovog imena je Miro.

Berislav je muško ime. Nastalo spajanjem riječi skupljati, brati i riječi slava. Odnosi se na čuven, dobročinitelj, uspješan.

Julijana je žensko ime grčkoga porijekla. Značenje potiče iz grčkog ioulianos, latinskog julianus u značenju blistav. Obiteljsko je ime poznate rimske patricijske kuće iz koje je bio i slavni Cezar. Drugi oblici ovog imena su Julija, Julije, Julijan i Juliana.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook