Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovo je razlog zbog kojeg najčešće padamo na tehničkom pregledu


Najčešći razlog pada na tehničkom pregledu vozila je neispravan kočioni sustav.

U svim motornim vozilima postoji ono što je poznato kao sigurnosni trokut. Sastoji se od guma, ovjesa i kočnica. Kočioni sustav vozila je jedan od elemenata koji skuplja najviše nedostataka na pregledima. Razdvojeni kočioni diskovi, kočioni bubnjevi s nedostatkom materijala, gubitak kočione tekućine, spremnik stlačenog zraka iz olabavljenog kočionog sustava kamiona, oštećena ABS upravljačka jedinica... samo su neki od kvarova koji se mogu pojaviti u kočionom sustavu, javlja Jutarnji autoklub.

Kočnice su jedan od najvažnijih elemenata za sigurnost vozila i kvar može povećati udaljenost koju vozilo treba prijeći da bi se zaustavilo. Neki od najčešćih kvarova koji se mogu pojaviti na kočnicama su niska razina kočione tekućine, oštećenje kočionih diskova, promjene u osjećaju pri pritisku na papučicu kočnice.

Svake godine na tehničkim pregledima uočavaju se nedostaci vezani uz kočnice na oko 125 do 150.000 automobila, a žalosna je istina da ovakve brojke prečesto inicira slaba kupovna moć naših vozača.

Ipak, kočnicama treba posvetiti više pažnje, jer one predstavljaju najizravniju vezu sa cestom i posredno sa sigurnošću same vožnje.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook