Prethodni članak
Sljedeći članak

[NJIHOV JE DAN] Znate li priču o Svetom Nikoli po kojem su imena dobili današnji slavljenici?


Prema katoličkom kalendaru, imendan danas slavi Nikola, Nikolina, Niko, Nika i Nina.

Ime Nikola i Nikolina je grčkog porijekla izvedeno od 'nike' = 'pobjeda' i 'laos' = narod. Značenje imena je tako 'nаrod pobjeđuje'. Ime je u raznim varijantama veoma zastupljeno širom kršćanskog svijeta i jedno je od češćih imena, a danas imendan slave i Nika, Niko i Nina.

Na 6. prosinca slavi se spomendan Svetog Nikole, jednog od napopularnijih svetaca u katoličkoj crkvi. Iako je umro u Turskoj, njegovi se ostaci čuvaju u Italiji. Zaštitnik je pomoraca, djece i obitelji. Bio je svećenik, širio je vjeru i činio dobra po svijetu.

Uz svetog Nikolu se veže i jedna priča o ocu koji je imao tri kćeri, ali ne i dovoljno novaca da ih uda pa mu nije preostalo drugo, nego da pokuša prodati njihovu ljepotu. Kako bi ga spriječio u tome, Nikola je noću ostavljao zlatnike sve dok i posljednja kćer nije imala dovoljno za miraz, sve kako bi djevojke živjele dostojan život. Upravo zbog ove priče vjeruje se da u noći s 5. na 6. prosinac Nikola dolazi i na naše prozore i u čizmicama ili visećim čarapama ostavlja darove ako smo bilo dobri i zaslužili ih.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook