Prethodni članak
Sljedeći članak

[NJIHOV JE DAN] Tko su današnji slavljenici i koja su značenja njihovih imena?


Imendan danas slavi Rozalija. Rozalija je rijetko starinsko ime, prema izvornome latinskome Rosalia, što znači praznik ruža. Prema skrivenom značenju, Rozalija je romantična, okretna, zagonetna, ambiciozna, a najpopularnija godina za ovo ime bila je 1930.

Imendan slave i Ratko i Ratka. Ratko je muško ime među prvih 500 u Hrvatskoj, najpopularnije je bilo 1944. Ime je kratica imena Radovan, a nakon promjene pravopisa iz Radko, ime se pretvorilo u Ratko, te mu je značenje 'radostan'.  Ženski oblik imena je Ratka.

Kristine također danas slave imendan. Kristina je latinsko ime izvedeno od grčke riječi Christós, što znači 'kršćanin', 'kršten', 'koji vjeruje u Boga', a ima i druga tumačenja povezana s kršćanstvom. U svom korijenu ima riječ Krist (od Isusa Krista), koja je isprva bila oznaka za zvanje, odnosno titulu, a tek je poslije postala dio Isusova imena te shodno tome ima značenja 'žena kršćanka', 'kći Božja', 'bezgrešna', 'ona koja je dar od Boga', 'žena koju je sam Gospod poslao među ljude'. Jedan od oblika imena je i Tina.

Također je imendan i Patricijama. Patricija je žensko ime staroirskog porijekla, prema obliku imena Patricc ili latinski Patricius, a prema latinskoj riječi patricius znači patricijski, plemeniti. Patricija je pustolovna, jaka i istaknuta, kaže skriveno značenje imena.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook