Prethodni članak
Sljedeći članak

[NJIHOV JE DAN] Katolici danas slave blagdan trojice arkanđela


Katolici danas slave blagdan Svetih Mihaela, Gabriela i Rafaela, trojice arkanđela čije je štovanje u narodu vrlo rašireno.

Mihael je muško ime hebrejskog porijekla. Potiče iz starohebrejskog Micha el (mi-ka-el) u značenju 'jednak Bogu', 'koji je kao Bog'.  Ženska inačica imena je Mihaela, a skraćeni oblici su Mišo, Mijo i Mija.

Ime Gabrijel je nastalo od imena Gabriel. Ime je izvorno nastalog iz starohebrejskog gabriel u značenju Bog je moja moć, odnosno Bog mi je pomoć. Kod nas je došlo iz italskog jezika. Gabriel je bio jedan od tri arhanđela koja se spominju u hrišćanstvu. Ženski oblik ovog imena je Gabrijela.

Rafael je muško ime hebrejskog porijekla. Značenje imena dolazi od hebrejskog Refa'el u značenju: Bog je izliječio. Nastalo je od riječi rafa čto znači izliječio je i riječi El u značenju Bog. Ženski oblik ovog imena je Rafaela.

Mihael i Mihaela su mirni, izuzetni i harmonični, govori skriveno značenje njihova imena. Skriveno značenje imena govori da su Gabrijel i Gabrijela romantični, galantni i jaki. Rafael i Rafaela su razgovorljivi, angažirani i elegantni.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook