Prethodni članak
Sljedeći članak

[NJIHOV JE DAN] Kakvi su današnji slavljenici? Tko je elegantan, a tko moćni vođa?


Na današnji dan imendan slave sve Anamarije i Ana-Marije. Ovo ime koje je složenica od imena Ana i Marija najčešća je dupla forma ženskog imena na svijetu, a mi smo zavirile u značenje ovog prekrasnog imena.

Ime Ana potječe još iz starohebrejskog Hannah koje označava milost i zahvalnost, s druge strane, ime Marija je latinska forma hebrejskog imena Mirjam pa tako po hebrejskom tuimačenju ovo ime znači 'gorčina mora', a također se vjeruje se da dolazi od egipatskog 'mry' što znači 'ona koja ja voljena'. 

Iako je najpopularnije bilo od kraja 90-ih pa do 2004. godine, ime Anamarija još uvijek je jedno od češćih imena, pa tako u Hrvatskoj živi preko 600 000 ovih imenjakinja.

Žene koje nose ovo lijepo dugo ime prije svega su nježne i blage, ali i nevjerojatno strastvene pa su tako poznate i kao veliki borci koji nikad ne odustaju, posebno kad su u pitanju njihovi stavovi i vjerovanja. Također ih krasi velika doza elegancije, a nerijetko posjeduju i velik umjetnički talent. Osim što su kreativne i originalne, također imaju sjajan analitički um.

Ranko je ime domaćeg porijekla. Ime je izvedeno od osnove raniti tj. poraniti. U prenesenom značenju ime znači onaj koji rano ustaje.

Rikard je muško ime engleskog porijekla koje znači moćni vođa. Skraćeni oblik ovog imena je Riki. Najpoznatiji nosioc ovog imena bio je kralj engleske Rikard (Richard) I. Lavljeg Srca, poznat po mitološkim pričama o Roobin Hoodu. Drugi oblici ovog imena su Richard, Ričard.

Ime Nada dolazi od imenice koja označava vjeru u bolje sutra. Nada je prvi osjećaj koji se rađa kod roditelja kad dobiju dijete. Nada u sreću, zdravlje, ljubav…baš je zato ono desetljećima bilo tako popularno među roditeljima.

Iako je kroz povijest ime Nada bilo jedno od najčešćih, danas je gotovo izumrlo. Ipak, najnoviji trendovi polako, ali sigurno vraćaju stara domaća imena pa sve više roditelja ponovno za svoje djevojčice bira ovo predivno ime.

Vjerne supruge, odane prijateljice, stroge, ali pravedne majke i bake koje moraju biti sigurne da njihovi unuci nisu gladni – glavne su karakteristike Nada, koje nas osvajaju svojom dobrotom i toplinom.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook