Prethodni članak
Sljedeći članak

[NJIHOV JE DAN] Hrvoje, Julijan, Smiljan i Hilarije slave imendan


Prema katoličkom kalendaru, 16. ožujka imendan slave Hrvoje, Julijan, Smiljan i Hilarije. Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Ime Hrvoje u potpunosti je hrvatskog podrijetla. Naziv za čovjeka hrvatske narodnosti uzet je za osobno ime. Drugi oblik imena je Hrvoj, Hrvojka, Hrvojko. Ime Julijan je latinskog porijekla izvedeno od grčkog „ioulianos“ što znači „blistav“ ili latinskog „Iulius“ što znači „Julijevac“ tj. iz porodice Julijevaca. Julijevci su bili stara ugledna rimska patricijska obitelj koja je poticala iz Alba Longe. Prezime su dobili po legendarnom praocu Julu, koji je prema legendi sin trojanskog junaka Eneje. Najpoznatiji pripadnik ove obitelji bio je rimski diktator Gaj Julije Cezar. Po njemu je nazvan stari kalendar (Julijanski) koji je 46. godine p.n.e. izveo reformu dotadašnjih kalendara. Drugi oblici ovog imena su Julijana, Juliana, Julijanka, Julija, Julije.

Smiljan je domaće ime izvedeno od Smilj+аn što je naziv ukrasnog cvijeta. Najranija pisana potvrda datira iz 18. stoljeća.

Hilarije je ime grčkoga podrijetla od riječi „hilarios“, odnosno latinske „hilarius“, što znači radostan, veseo.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook