Prethodni članak
Sljedeći članak

Na Ivanščici pronađen leptir za kojeg se smatralo da je nestao s području Zagorja

Na Ivančici zabilježen Grundov šumski bijelac (Leptideamorsei), Natura 2000 vrsta leptira za koju se smatralo da je nestala na području Hrvatskog zagorja

  • foto: Stanislav Gomboc

    foto: Stanislav Gomboc


U sklopu projekta „Istraživanje Natura 2000 vrsta leptira na području Strahinjčice i  Ivančice“krajem ožujka 2019. zabilježena je vrstaleptira Grundov šumski bijelac(Leptideamorsei). Vrstu se već duže vrijeme smatralo nestalom na području Hrvatskog zagorja i Medvednice.  Zbog klimatskih promjena ljeta postaju sve toplija, što za vrstu koja prevladava u toplim, ali i razmjerno vlažnim staništima nije pogodno i zato nestaje iz najtoplijih staništa. Ovaj  nalaz velikoje iznenađenje ove sezone. Vrsta se  očuvala na južnim padinama Ivančice, gdje živi u termofilnim hrastovim šumama (Querco-Fagetea) s ovipozicijskom biljkama iz porodice grahorica (Fabaceae), točnije  na biljci crna graholika (Lathyrusniger), koja raste na šumskom tlu svjetlijih hrastovih šuma. Gusjenica Grundovog šumskog bijelca zelene je boje, a leptir prezimljuje u stadiju kukuljice.Vrsta razvije dvije generacije godišnje. Prva je aktivna od travnja do svibnja,a druga od lipnja do srpnja. Zbog ranog proljeća u ovogodišnjoj sezoni, prvi leptiri pojavili su se već kraj ožujka, što je jako rano. Fenološki je  ovogodišnja sezona gotovo 14 dana ranija od prošlogodišnjeprema aktivnostima danjih leptira.

Vrsta je strogo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode. Nalazi se na Dodatcima II i IV Direktive o staništima, a cilj je očuvanja na šest područja ekološke mreže Republike Hrvatske.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila). Na dionici autoceste A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Boži...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program