Prethodni članak
Sljedeći članak

KLANJEČKI SLAVUJ: Debitirala u mjuziklu 'Byorn' kazališta Komedija, a nove ponude za uloge nižu se jedna za drugom

Lucija Jelušić iz Klanjca dobitnica je Dekanove nagrade za ostvarene uspjehe u akademskoj 2016./2017. godini, a ova mlada pjevačica uživa sve veću popularnost i u kazališnim krugovima gdje sve češće biva angažirana


Krapinsko-zagorska županija može se podičiti kako ima respektabilni „zbor“ visokoobrazovanih opernih umjetnica, koje traže svoje „mjesto pod suncem“. Naime, u Hrvatskoj je hiperprodukcija u obrazovanju, ne samo opernih pjevača, nego i dramskih i likovnih umjetnika, a tržište je malo. Primjerice, solo pjevači se školuju na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, u Splitu i Puli, a angažman se može dobiti u opernim kućama u Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu, ali tek kad se nečijim umirovljenjem oslobodi radno mjesto. Konkurencija je, dakako, velika.

Tako je, primjerice, Valentina Fijačko Kobić, po ocu podrijetlom iz Mihovljana, tek ove sezone angažirana u zagrebačkom HNK. Doduše, u statusu prvakinje, što je sasvim zasluženo, jer godinama gotovo nijedna operna premijera u nacionalnoj kazališnoj kući nije prošla bez njezina sudjelovanja u glavnoj ili naslovnoj ulozi. A prethodno je godinama bila u angažmanu u splitskoj Operi, kamo je došla iz osječkoga kazališta. Sopranistica Josipa Lončar iz Kumrovca, koja je rado viđena na krapinskoj festivalskoj pozornici, svoju je egzistenciju našla u pedagoškome djelovanju. Odnedavno, nakon Koprivnice, u zagrebačkoj Glazbenoj školi „Vatroslav Lisinski“. Barbara Suhodolčan iz Krapine i Manda Sviben i Patricija Hitrec iz Zlatara također su diplomirale na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Zlatarščanka Klara Nadine Parlaj studira pjevanje u Grazu. Ne smijemo zaboraviti Dijanu Kos iz Velike Veterničke, koja se školovala u Beču na Universität für Musik und darstellende Kunst i djeluje u Chorakademie Bečke državne opere, sudjelujući u glazbenome životu austrijske metropole. Pozornost u ovome pjevačkom zviježđu privlači slavuj iz Klanjca, dvadesettrogodišnja Lucija Jelušić, kojoj je na svečanoj sjednici o Danu Akademije, 14. siječnja, dodijeljena Dekanova nagrada za ostvarene uspjehe u akademskoj 2016./2017. godini.

Glazba je uvijek bila prisutna u njezinu životu, ali prekretnica se, prema Lucijinim riječima, dogodila tek u petom razredu osnovne škole.

- Tadašnji učitelj Rudica Tramišak utjecao je na moj upis u osnovnu glazbenu školu u Pregradi. Dakako, upisala sam glasovir i u tri godine završila sam nižu muzičku školu, kako bih paralelno sa završetkom osnovne škole mogla, uz gimnaziju, upisati i srednju glazbenu školu. Bila sam učenica Gornjogradske gimnazije u Zagrebu, u Glazbenom učilištu Elly Bašić završila sam teoretski smjer, a nakon izvjesnog vremena upisala sam solo pjevanje u Glazbenoj školi Pavla Markovca,u razredu prof. Nataše Šurine. Za sve je bila potrebna potpora mojih roditelja, bake, dide, cijele obitelji - spominje Lucija koja se nakon završena srednjoškolskoga obrazovanja nije osjećala spremnom polagati prijamni ispit iz solo pjevanja na Muzičkoj akademiji.

- Sama pomisao u meni je budila strahopoštovanje, stati s 18 godina pred osmero profesora, koji iza sebe imaju respektabilne pjevačke karijere. Stoga sam odlučila, kao nastavak teoretskog usmjerenja iz srednje škole, upisati glazbenu pedagogiju i sada sam na pragu diplomskog ispita. Dvije godine poslije upisa, odlučila sam se i za studij pjevanja. Studiram u razredu ugledne sopranistice Martine Zadro, koja je ujedno i prvakinja Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani. Divna umjetnica i žena, koja nam je kao „druga mama“- kaže Lucija, spominjući još jedno pjevačko ime, Josipu Lončar iz Kumrovca. - Ona je „kriva“ što sam se zaljubila u pjevanje. Kao djevojčica s mamom sam dolazila na probe zbora u Kumrovec, u kojemu je Josipa često pjevala solo dionice. Uvijek sam ju slušala s divljenjem i razmišljala kako bih i ja voljela tako pjevati. Želja mi se i ostvarila, a Josipa mi je prva pokazala „prve korake“ u tehnici pjevanja i pripremala me za prijamni ispit za srednju školu.

Stvorena za mjuzikl

Sreća se Luciji nasmiješila u veljači prošle godine, kada je na pozornici Gradskoga kazališta „Komedija“ zamijenila, zbog trudnoće, Danijelu Pintarić u mjuziklu „Byron“ skladatelja Darka Domitrovića, koji je i korepetitor na Akademiji. Čuo je Luciju kako pjeva, njezin mu se glas činio pogodnim za ulogu Marije i predložio joj da pogleda note i javi se na audiciju. - Veliko iznenađenje priredili su mi moji Klanjčani organiziravši autobus i dolazak na premijeru - spominje Lucija. - Naprosto je bila odlična kao Marija, kći austrijskoga generala – kaže slavna operna prvakinja zagorskih korijena Vlatka Oršanić, hvaleći Luciju i u ulozi Despine u Mozartovoj operi „Cosi fan tutte“, što je bio studentski projekt ostvaren na pozornici HNK u svibnju prošle godine. A Josipa komplimentira kako je Lucija „stvorena za mjuzikl“.

- Prošla mi je godina bila uspješna, jer sudjelovala sam i u mjuziklu „Les Miserables“ Claudea Michella Schőnberga u američkoj produkciji kazališta Cornerstone Arts, koji je bio izveden u varaždinskoj Areni. Ove me godine čeka obnova „Cosi fan tutte“, scenski prikaz ciklusa „Des Knaben Wunderhorn“ Gustava Mahlera, premijera operete naše mlade skladateljice Linde Uran…a sve su to razlozi što rijetko dolazim doma u Klanjec. Klanjec će uvijek biti moj dom, jer u Klanjcu sam odrasla, išla u školu, tamo su moji roditelji, baka, prijatelji… Svaki put, kad se od crkve spuštam prema centru, sretnom nekoga s kim popričam. Malo mjesto, pa se svi znamo! I svi znaju čime se bavim. Nikad ne prođem ulicom, a da me netko ne zaustavi pitajući kako mi je na studiju, kako ide pjevanje…a meni takvo zanimanje mojih sugrađana mnogo znači - kaže Lucija koja svoje slobodne trenutke provodi s dečkom Ivanom Šimatovićem, karlovačkim bas baritonom koji je apsolvent solo pjevanja u razredu glasovitog Giorgia Suriana i solist u opernim izvedbama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Osim na koncertnim podijima i kazališnim pozornicama, Lucija je rado viđena i na estradnim priredbama.

Primjerice, na prošlom Festivalu kajkavskih popevki u Krapini pjevala je popevku „Falačec“ Siniše Leopolda, a sudjelovala je i u krapinskoj Božićnoj priči u dvorani župe sv. Nikole biskupa. - Ne vidim u tome ništa loše, jer tako mladi pjevač stječe iskustvo, neovisno o kakvim je pozornicama riječ. Svakim sam nastupom bogatija za neko novo saznanje, primjerice kako funkcioniram u određenim situacijama - kaže pjevačka nada iz Klanjca o kojoj će se jamačno čuti još mnogo lijepoga u vremenu što slijedi.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook

Povremeno je pojačan promet na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, osobito na autocestama: A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, A7 Rupa-Diračje, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Istarskom ip...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program