Prethodni članak
Sljedeći članak

Jedna od omiljenih ljetnih namirnica: Bogat su izvor vlakana uz brojne blagodati na zdravlje


Žute ili zelene, tanke ili široke, plosnate ili valjkaste, mahune su jedna od omiljenih sezonskih, ljetnih namirnica, pogodnih za mnoga jela.

Jeste li znali da postoji oko 150 vrsti mahuna, a ono što nazivamo mahunama zapravo su mladi plodovi graha mahunara ili pucajući dudovi koji se otvaraju na središnjem dijelu.

Mahune potječu iz Južne Amerike, gdje su ih uzgajale stare Inke i Maje. Dio su meksičke prehrane već više od 7.000 godina, a u Europu su ih donijeli Španjolci, nakon čega su se proširile i na ostatak svijeta.

Najpopularnije su niski i visoki grah mahunar. Niski raste kao omanji grm, dok visoku za svoj rast zahtijeva neki oslonac,

Berba graha mahunara je oko 50 do 60 dana nakon sjetve ili 15 do 18 dana nakon stadija pune cvatnje.

Znak da je mahuna svježa bit će to da lako puca, odnosno da nije žilava, a prije pripreme mahune treba oprati te očistiti tako da im odrežete ili otrgnete oba vrha pri kraju.

Što se tiče nutritivnog sastava mahuna, one su izuzetno zdravo i impresivno povrće, s malo kalorija i masti te ne sadrže kolesterol.

Bogat su izvor nutrijenata, u njima je zastupljena velika količina vlakana, a konzumacijom samo jedne porcije mahuna zadovoljit ćete dnevnu potrebu za proteinima.

Mahune su odličan izvor vitamina K, a sadrže i veliku količinu mangana, vitamina C, folata i vitamina B2.

Osim toga, u mahunama su prisutni bakar, vitamin B1, krom, magnezij, kalcij, natrij, fosfor, vitamin A, niacin, proteini, omega-3 masne kiseline, željezo te vitamini B6 i E.

Mahune sadrže veliku količinu silicija, minerala koji čuva kosti i vezivna tkiva našeg organizma.

Neke od zdravstvenih dobrobiti mahuna su te da:

snižavaju kolesterol

reguliraju razinu šećera u krvi

poboljšavaju probavu

jačaju kosti

neutraliziraju slobodne radikale (bogate su antioksidansima)

poboljšavaju plodnost

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook