Prethodni članak
Sljedeći članak

Jedna kovanica od 1 eura vrijedi čak 650 eura, evo po čemu je možete prepoznati


Stručnjaci razlikuju više vrsta kovanica. Postoje kolekcionarske i optjecajne, ali i prigodne kovanice koje se ponekad mogu pomiješati s onim optjecajnim. Vrijedne, odnosno kolekcionarske kovanice su u opticaju i izdaje ih Deutsche Bundesbank, a prigodni novčići također su zakonito sredstvo plaćanja, ali ih je bolje ne koristiti jer imaju znatno veću vrijednost. Naime, postoji i nekoliko posebnih detalja koji ove kovanice čine pravom investicijom.

Primjerice, određeni novčić od 1 eura može vrijediti čak 650 eura. Mnogi su možda već imali ovaj vrijedan novac u rukama, a da to nisu ni primijetili. Ako na kovanici primijetite nešto neobično, svakako je detaljnije pregledajte. Moguće je da posjedujete izuzetno vrijedan primjerak, piše Fenix Magazin. Naime, tiskarske greške na novčićima, poznate kao kovanice s pogrešnim reljefima, mogu značajno povećati njihovu vrijednost.

Postoji nekoliko vrsta ovih pogrešaka. Jedna od najčešćih je "prženo jaje", kod koje je unutrašnjost kovanice pomaknuta izvan centra. Ovi novčići obično vrijede oko 100 eura i relativno su lako prepoznatljivi. Međutim, ako je naličje kovanice okrenuto naopako, radi se o "rotaciji marke", a takva kovanica može vrijediti oko 200 eura, ali ova greška je prilično rijetka. Jedna od najneobičnijih tiskarskih grešaka je "pogreška planeta". Ova izuzetno rijetka kovanica iz Münstera ima reljef kovanice od 2 eura na ploči od 1 eura. Svatko tko u svom novčaniku pronađe ovakav primjerak može od kolekcionara dobiti i do 650 eura, navode njemački mediji, a prenosi Večernji.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook