Prethodni članak
Sljedeći članak

Izuzetno opasnu stazu 'do pakla', naš je 'zagorski anđeo' prošao 'bez pol' muke'

Bio je jedini predstavnik Hrvatske među 56 natjecatelja iz cijele Europe


U Utrci do pakla, kako bismo u slobodnom prijevodu mogli nazvati 'Race to hell' utrku, koja je nedavno održana u Toscani u Italiji, imala je i Hrvatska svog predstavnika, točnije Zagorje svoju uzdanicu. Zaljubljenik u ovaj ekstremni sport na quadovima, Mario Kovačić iz Marije Bistrice, bio je jedini predstavnik naše zemlje među 56 natjecatelje iz cijele Europe te je na kraju završio na šestom mjestu!

Zahtjevna staza kroz 4 dana

Odličan je to rezultat za našeg Zagorca, koji je u četiri dana utrke prošao oko 300 kilometara izuzetno teške staze, kako bi postigao najbolji mogući rezultat, ali i ponio sa sobom kući jednu posebno ekstremnu dozu adrenalina. – Vozi se preko kamenih usjeka i prolaza, zapuštenih staza po šumama i dijelovima gdje puta niti nema. No, stazu treba pratiti po navigaciji i prijeći u što bržem roku, prema tome se dobivaju bodovi. Naravno, dobivaju se i penali ako skratite put, ne pratite stazu, ne poštujete ograničenje brzine ili izbjegavate teže dijelove, gdje su postavljene i kamere upravo radi toga – ispričao nam je Mario. Svaki se dan boduje posebno, a za ukupni rezultat zbrajaju se tri najbolja dana. Šestim mjestom od 56 sudionika Mario je, kaže, itekako zadovoljan. – Bilo je tu i profi vozača, koji voze za timove koji ih financiraju proizvođači vozila. Ja sam samo hobi vozač – dodao je. No, hobi vozač, koji se ovim sportom bavi od 2004. godine.

Ljubav prema hobiju

Vožnje na quadu po prirodi i šumama posebna su, kaže, uživancija. No, je li samo to dovoljno za trening za jedno ovakvo natjecanje? – Naravno da nije. Potrebno je imati dosta fizičke kondicije, jer su ove staze izuzetno naporne. Mnogi misle po snimkama da je lako to prijeći, no stanje na terenu je sasvim drugačije nego što se čini na snimkama. Staza je jako teška, pa je potrebna i velika koncentracija, jer inače možete ubiti sebe ili nekog drugog. Ako zapnete, nitko sa strane ne smije pomagati, samo sudionici utrke, a svi ganjati vrijeme – ispričao je.

Dodao je i kako je osim pripreme njega kao vozača potrebno prilagoditi i vozilo, odnosno opremiti ga vitlom, nekim pojačanjima i dodatnom opremom kako bi uopće mogli prolaziti ovakve staze. – Puno je tu adrenalina u pitanju, ali i čista ljubav prema ovom sportu – zaključio je Mario, koji je inače član Moto kluba Zagorski anđeli iz Gornje Stubice, kojem zahvaljuje na podršci. Klub Zagorski anđeli okuplja zaljubljenike u adrenalin i vožnju quadovima te zadnjih godina već tradicionalno organizira susret quadova na koji dolaze sudionici iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook