Prethodni članak
Sljedeći članak

IZ BAKINE PUČKE BILJEŽNICE: Na sekire se vmivam, hižu blagosljivam

Na blagdansko jutro, 6. siječnja, neki su se pridržavali i posebnog obreda.''Puce štere su štele biti lijiepe, rane bi se stale na Tri Kralje i išle z zdenca frišku vodu zajeti''

  • foto: župa Zabok

    foto: župa Zabok

  • foto: župa Zabok

    foto: župa Zabok

  • foto: župa Zabok
  • foto: župa Zabok

Božićevanje traje sve do Sveta Tri Kralja kada je običaj, iako to nije nigdje strogo propisano, raskititi bor i okrenuti se svakodnevnim životnim aktivnostima bez slavlja. Što je o svemu znala govoriti naša hraščinska baka Ivka, pučka mudroslovka, doznajmo u nastavku. 

„ Vodokršče i pop dršče. Tak sme negdar guvorili na Svete Tri Kralje jerbo se te dan blagoslovljena voda z cirkve dime nesi i se se škropi da bi druge lete bolje napreduvače i da bi si bili zdravi, da nej kuge i svraba bile, da vrak nema vladu nad krščansku hižu. A tak je i zima negdr znale biti te dane, da je i velečasni drftal vu cirekve štere nijiesu imele grijanje kak denes. Mam bu ve rekla da se naj nišči ne najde uvrijeđeni koj župnikom pop velim. To se tak navijiek pri nas govorile, a naš pokuojni velečasni je rekel da tuo njemu ne smeta jer pop dolazi o riječi štera znači oča. I nema vekše časti nek nekomu otec guvoriti. Mi sme navijiek postili dan prije Trej Kraljof, na Koleni post, kak živina tak i ljudi. Nešteri su i na Trej Kraljof nije mrsili, ali tuo mi nijeisme obnašali. Je, i tuo bum rekla : deca mlajša od sedam lijiet ne postiju, ostala da „, prisjećala se starica. Na blagdansko jutro, 6.siječnja, neki su se pridržavali i posebnog obreda.

„ Puce štere su štele biti lijiepe, rane bi se stale na Tri Kralje i išle z zdenca frišku vodu zajeti. Onda bi ju vlejale vu čisti lavur, nutre dele najčrljenijiešu jabuku štera je bila pod cimerom, jen dinar i šipek. A na pod bi dele sekiru i na nju stale. Veruvale se da bu ta puca štera se tak vmivala jaku lijiepu kuožu imiela cijiele lete i da buju dečki za nju luduvali (smijeh) i imielabu tulike snabokof d abu ih tatek muoral z pušku otiravati. Puce bi popijeivale vu šale : Na sekire se vmivam, hižu blagosljivam.  Jer je bil veliki blagoslov negda da se dekla zapomore za pravuga muža i da ne sirota kre kakvoga bedaka cijieli život. A tak je i denes„, uzdahnula bi baka.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na čvoru Oštrovica u smjeru Rijeke. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h. Na većini cesta vozi se bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Uz povoljne vremensk...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program