Prethodni članak
Sljedeći članak

ISTRAŽIVANJE: Česta navika mnogih povećava rizik od dijabetesa


Novo istraživanje naglašava povezanost između navika spavanja i rizika od dijabetesa tipa 2. Znanstvenici su otkrili da žene koje odlaze kasno na spavanje i kasno se bude, što se zove “večernji kronotip”, imaju veću vjerojatnost da vode nezdrav način života, a time i veći rizik od dijabetesa.

Tianyi Huang, suradnik epidemiolog u Brigham and Women’s Hospitals Channing Division of Network Medicine u Sjedinjenim Američkim Državama, ističe da se kronotip odnosi na željeno vrijeme spavanja i buđenja osobe i djelomično je genetski određeno, stoga ga može biti teško promijeniti, piše Daily Record.

Studija je analizirala podatke od gotovo 64.000 žena iz Nurses’ Health Study II, jednog od najvećih istraživanja čimbenika rizika za kronične bolesti kod žena u SAD-u. Istraživači su prikupili podatke od 2009. do 2017. godine, uključujući navike spavanja, prehranu, težinu i indeks tjelesne mase, pušenje, upotrebu alkohola, fizičku aktivnost i obiteljsku povijest dijabetesa.

Rezultati studije pokazali su da je 11 posto sudionica istraživanja izjavilo da ima večernji kronotip, dok je oko 35 posto imalo jutarnji kronotip. Ostale sudionice kazale su da imaju “srednji” kronotip, što znači da nisu jasno identificirane kao jutarnje ili večernje osobe.Nakon što su uzeli u obzir čimbenike stila života, istraživači su otkrili da je večernji kronotip povezan s 19 posto povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Međutim, istraživanje je također ukazalo na to da večernji ljudi imaju veću vjerojatnost da će voditi nezdrav način života, uključujući konzumaciju alkohola u većim količinama, nezdravu prehranu, manjak sna, pušenje, težinu, BMI i nedostatak tjelesne aktivnosti.

Dr. Sina Kianersi, postdoktorski istraživač u Channing Division of Network Medicineu, ističe da, iako čimbenici načina života djelomično objašnjavaju povezanost između kronotipa i rizika od dijabetesa, veza i dalje ostaje značajna.
Znanstvenici sada planiraju istražiti genetske uzroke kronotipa i njegovu povezanost sa srčanim bolestima. Dr. Kianersi ističe da bi bolje razumijevanje uzročne veze između kronotipa i dijabetesa ili drugih bolesti moglo pomoći liječnicima u prilagođavanju strategija prevencije za svoje pacijente. Nalazi ovog istraživanja objavljeni su u časopisu “Annals of Internal Medicine”.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook