Prethodni članak
Sljedeći članak

EU uvodi ogromne promjene Googleu, Facebooku: ‘Ovo je kraj interneta kakvog znamo’

Pojavili su se neki vrlo veliki akteri, koji su postali vrlo moćni i koje nitko ne nadzire, a pružaju usluge internetskog posredovanja, društvene mreže, internetske tražilice, operativne sustave, usluge internetskog oglašavanja, računalstvo u oblaku i usluge razmjene videozapisa.


Europarlamentarci su na plenarnoj sjednici u utorak prihvatili nove standarde za pravednije digitalno tržište i sigurniji digitalni prostor za korisnike, sadržane u Aktu o digitalnim uslugama i Aktu o digitalnim tržištima kojima se reguliraju internetske platforme.

Prema Aktu o digitalnim uslugama, koji je na konačnom glasanju usvojen s 539 glasova za, 54 protiv i 30 suzdržanih, internetske platforme – poput društvenih mreža i online tržnica – morat će poduzeti mjere za zaštitu svojih korisnika od nezakonitog sadržaja i roba.

“Moramo paziti da ne dođe do negativnih posljedica za maloljetnike, za svu djecu, da se ljude potiče na kupnju na nedozvoljeni način. Digitalno okruženje treba biti sigurnije i to je ono što ćemo uspostaviti. Platforme trebaju korisnicima dati više informacija”, rekla je izvjestiteljica, socijaldemokratkinja Christel Schaldemose tijekom rasprave u ponedjeljak.

Vrlo velike internetske platforme i usluge bit će podložne strožim obvezama, razmjerno rizicima koje predstavljaju za društvo. Velike tehnološke tvrtke morat će transparentnije poslovati, djelovati protiv širenja dezinformacija, nezakonitih sadržaja, suzbijati negativne učinke na temeljna prava i biti  predmet neovisnih revizija.

“Najveće platforme moraju svoje algoritme učiniti transparentnima. Ako algoritmi upućuju na nezakoniti sadržaj, na dezinformacije ili teorije zavjere, možemo reagirati zato što je to nešto što za nas može imati negativne posljedice. Stoga algoritmi trebaju biti dostupni institucijama, vladama, nadležnim tijelima kako bismo uistinu mogli pratiti situaciju”, dodala je Schaldemose.

U fokusu Akta o digitalnim tržištima, usvojenog s 588 glasova za, 11 protiv, i 31 suzdržan, nepoštene su prakse najvećih internetskih platformi koje djeluju kao nadzornici pristupa digitalnom tržištu, poput društvenih mreža i tražilica.

“Platforme će se sada morati pobrinuti za zakonitost sadržaja koje nude. Morat će poštovati pravila tržišnog natjecanja. Same kompanije, a ne samo Komisija, morat će se pobrinuti da je slobodno tržišno natjecanje na njihovim platformama dozvoljeno”, rekao je izvjestitelj Andreas Schwab (EPP)  tijekom zajedničke rasprave o aktima u ponedjeljak.

Pojavili su se neki vrlo veliki akteri, koji su postali vrlo moćni i koje nitko ne nadzire, a pružaju usluge internetskog posredovanja, društvene mreže, internetske tražilice, operativne sustave, usluge internetskog oglašavanja, računalstvo u oblaku i usluge razmjene videozapisa.

“Zbog korištenja ovih propisa, društvene mreže i platforme morat će osigurati poštenu uporabu i pristup neće više funkcionirati po principu ‘tko jači, taj tlači’. Korisnicima se više neće moći tako lako manipulirati niti ih se iskorištavati. Mi u Europskoj uniji želimo najbolje kompanije, a ne samo najveće”, dodao je Schwab.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook