Prethodni članak
Sljedeći članak

[DANAS JE NJIHOV DAN] Imendan imaju Darinka, Valerija, Doroteja i Dorotej


Prema katoličkom kalendaru, imendan danas 5. lipnja slave osobe imena Darinka, Valerija, Doroteja i Dorotej.

Značenje imena:

  • Darinka je staro slavensko ime, a izvodi porijeklo od osnove “dar (darivati)”, u prenesenom značenju “nesebičan u dobročinstvu” ili “onaj koji je dar (poklon) sa neba”, “da u životu bude darivan”. Također se tumači da je izvedeno od grčkog “dareios” izvorno iz perzijskog “dara”, u značenju “imati, posjedovati”.
  • Ime Valerija je latinskog porijekla, izvedeno od riječi “valerianus” i ima značenje – ona koja je jaka. Drugi izvori nude prijevode ‘snažna, zdrava, sposobna’ te se prevodi kao hrvatsko ime Zdravka. Sveta Valerija je ranokršćanska mučenica i svetica. Muški oblik ovog imena je Valerio.
  • Ime Dorotej potice iz grčkog “Dorotheos”: “doron” u značenju “dar, poklon” + “theos” u znacenju “Bog”. Ženska verzija ovog imena je Dorotea ili Doroteja.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program