Prethodni članak
Sljedeći članak

Blagdan je Male Gospe! Znate li što se danas slavi i što znači 'Idemo na Gore'?


Svake godine 8. rujna katolički vjernici slave blagdan Male Gospe. Iako nije riječ o državnom blagdanu i na taj datum nije neradni dan, vjernici za ovaj nezapovijedani blagdan, kao i za Veliku Gospu, hodočaste u marijanska svetišta.

U velikom dijelu Zagorju je stoljetna tradicija da se na blagdan Male Gospe hodočasti u svetište Majke Božje Gorske u Loboru, a među zagorskim vjernicima vrlo često se za to hodočašće koristi izraz 'Idemo na Gore'.

No, što se danas točno slavi i koja je razlika između blagdana Velike Gospe i Male Gospe?

Naime, život Isusove majke Marije za katoličke je vjernike primjer svetačkog života, skromnog, samozatajnog, ali ispunjenog velikim djelima. Na Malu Gospu slavi se njezin rođendan, što je već samo po sebi iznimka jer se u katoličkoj tradiciji kao spomendan svetaca uzima njihov smrtni dan.

Osim Marijinog, u crkvenom kalendaru slave se rođendani Isusa i Ivana Krstitelja.

Korijene ovog blagdana možemo naći u petom stoljeću, kada je u Jeruzalemu posvećena crkva Rođenja Marijina, u kojoj je prema predaji bila kuća Marijinih roditelja Joakima i Ane. Marija je ondje rođena, pretpostavlja se oko 20 godina prije Krista.

Jedna je od ključnih figura u Katoličkoj crkvi, no posebnu čast iskazuju joj i pripadnici drugih vjera, recimo muslimani, jer je jedina žena kojoj je u Kuranu posvećeno cijelo poglavlje.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook