Prethodni članak
Sljedeći članak

„Bilo mi je lijepo, s većinom vjernika imao sam poduzetnički i partnerski odnos“

Koncem mjeseca kolovoza župnici se premještaju po čitavoj Lijepoj Našoj pa tako i vlč. Dragutin odlazi na novu dužnost u župu svetog Martina biskupa u Karlovac – Hrnetić


Ovih je dana nakon osam godina tuheljski župnik vlč. Dragutin Šengula premješten na službu u drugu župu. U razgovoru za Zagorje.com 48-godišnji velečasni Dragutin rodom iz Međimurja, osvrnuo se na razdoblje provedeno na čelu tuheljske župe:

– Proteklo razdoblje boravka u Tuhlju prošlo je jako brzo. Kad ste stalno u pokretu, stalno nešto poduzimate i radite, dani vam proteknu jako brzo. Mogu reći da mi je bilo jako lijepo, imali smo zajedno s većinom župljana poduzetnički i partnerski odnos. Tu prvenstveno mislim na to da su materijalni radovi u obnovi naših župnih crkvenih objekata išli jako lijepo i uz podršku i suradnju pojedinaca, uspjeli smo u svim nakanama koje smo poduzimali. Nadalje, na duhovnom planu također smo puno toga poduzimali – i više nego mnoge župe i hvala Bogu uspijevali u tome na duhovnu korist naših vrijednih ljudi – osvrnuo se na proteklo razdoblje velečasni Šengula.

Tuheljska župa, kaže vlč. Dragutin, ne razlikuje se puno od drugih župa, osim što je jako prostrana, što joj daje posebni dojam:

– Kad sam svojim kolegama govorio ili pokazivao župu, divili su se, a i čudili ljepoti i prostranosti. Smatram da kao župnik ovdje može djelovati svaki onaj koji želi raditi i materijalno i duhovno, podršku većine župljana ima uvijek, ali ne dati da mu drugi gospodare. Župnik je samo jedan i on ima ovlasti i odgovornost, prava i obaveze, na kraju, župnik je odgovoran za ono dobro što se poduzima, ali i za ono što loše ispadne – kaže dojučerašnji tuheljski župnik.

– Biti župnik u Tuhlju znači biti župnik za otprilike 3600 vjernika i to u 24 naselja, a posebno u sjedištu župe u Tuhlju i drugoj najvećoj filijalnoj kapeli svetog Roka u Kumrovcu. Tako da sam ja bio župnik jednima i drugima i to je posebna radost jer razlike među ljudima i nema – samo neke životne situacije ili stremljenja k nečemu naprave umjetnu razliku koje ne bi trebalo biti. I Kumrovčani kao i Tuhljani vrijedni su ljudi, žele uspjeti u životu, bore se i rade, muče se svaki dan pa nema razlike među njima. Želim pohvaliti suradnju s jednima i drugima, drago mi je da se žele aktivno uključivati u sve projekte, ali bih želio da se i drugi koji su uvijek tu negdje ali zapravo nigdje, također više uključe u pastoral župe – rekao je vlč. Šengula.

Koncem mjeseca kolovoza župnici se premještaju po čitavoj Lijepoj Našoj pa tako i vlč. Dragutin odlazi na novu dužnost u župu svetog Martina biskupa u Karlovac – Hrnetić.

– U našem školovanju postajemo spremni za djelovanje van užeg rodnog kraja. Čovjek se mora prilagoditi svakoj sredini u koju dolazi djelovati pogotovo u našem služenju narodu gdje moramo biti svjedoci vjere. Tako da i ovaj dio prelijepog Zagorja gdje mi je bilo jako lijepo, kao i sve druge dijelove Lijepe Naše shvaćam kao svoj drugi dom. Župa Hrnetić u koju idem, veća je od tuheljske po broju vjernika i vjerujem da ću nastaviti istim smjerom kao i ovdje – naviještanje Božje Riječi čovjeku kojem je to utjeha i nada da poboljša kvalitetu svoga života – kaže velečasni Dragutin o očekivanjima u novoj župi, a župljanima tuheljske fare pri odlasku poručuje: – Drago mi je da sam bio među vama, trudio sam se biti čovjek i svećenik i djelovati na putu širenja kraljevstva Božjega, bili su to predivni trenuci i pamtit ću ih uvijek. Želim i očekujem da i novog župnika vlč. Božu Belinića također lijepo podržavate i surađujete s njime kao što ste to sa mnom. Hvala lijepa i Bog vas blagoslovio – oprostio se od svojih župljana vlč. Šengula.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program