Prethodni članak
Sljedeći članak

Ako uočite ovo na svom tijelu, hitno potražite pomoć liječnika

  • hitna pomoć

    Foto: Ilustracija/Pixsell


Krvni ugrušci su dvosjekli mač. Kada se nakupine nalik gelu stvore kao odgovor na krvarenje, mogu se pokazati korisnima. Međutim, krvni ugrušci koji se razvijaju u našim venama, poznati kao duboka venska tromboza, mogu biti opasni. Ako se ugrušci u venama oslobode, oni putuju kroz krvotok i mogu zapeti u plućima te blokirati protok krvi, piše Index.

"Približno 50 posto ljudi s dubokom venskom trombozom ima simptome. Ostali neće doživjeti nikakve simptome", kaže dr. Omar Abu-Bakr iz Klinike Whiteley.

Kada se simptomi pojave, važno je djelovati brzo i odmah potražiti liječničku pomoć. Evo koji znakovi obično upozoravaju na krvne ugruške u venama.

 

Oteklina

Oteklina koja se obično javlja na nozi, gležnju ili stopalu smatra se jednim od znakova duboke venske tromboze. "Ovaj simptom može se povezati s nečim drugim, poput uboda insekta. Međutim, u kombinaciji s drugim znakovima može biti pokazatelj duboke venske tromboze", ističe liječnik.

 

Proširene, bolne vene i grčevi

Oteklina može biti popraćena natečenim venama koje su bolne na dodir. Osim toga, može doći do oštrih i bolnih grčeva u nozi, koji obično počinju u listovima, a onda se šire na ostatak noge.

 

Toplina ili crvenilo

Duboka venska tromboza može uzrokovati toplinu kože oko mjesta gdje se nalazi ugrušak u tijelu.

 

Promjena boje kože

Zahvaćeno područje također može promijeniti svoju uobičajenu nijansu i postati blijedo s crvenom ili plavom nijansom.

 

Ako prepoznate bilo koji od navedenih simptoma, obavezno se javite liječniku za savjet, piše Index.hr.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook