Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar: ''Tito i Tuđman dva su hrvatska velikana koji su stvorili temelje današnje Hrvatske''

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Kumrovcu je u četvrtak obilježena 43. godišnjica smrti Josipa Broza Tita


Kod spomenika pored Titove rodne kuće u Kumrovcu, vijence su u četvrtak položile i svijeće zapalili izaslanstva iz Hrvatske i susjednih zemalja. Počast „najpoznatijem Zagorcu“ odali su predstavnici Općine Kumrovec, Saveza društava Josip Broz Tito i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić te krapinsko-zagorski župan Željko Kolar sa zamjenicom Jasnom Petek.

Šplajt: „Tita bismo trebali brendirati i o tome stvoriti jednu pozitivnu priču“

– Svjedoci smo toga koliko ljudi u svijetu poštuju Josipa Broza Tita, a onda, kada se vratimo u Hrvatsku, vidimo koliko se mučimo s njegovim imenom, a ne bi trebali. Trebali bismo ga brendirati i o tome stvoriti jednu pozitivnu priču. Ako ga svijet želi, zašto ga mi ne želimo, a svi bismo od svega toga mogli imati jako puno koristi. Ipak, on je obilježio svjetsku i europsku povijest, povijest bivše države, a i hrvatsku povijest – rekao je načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt.

– Kao i svake godine, delegacija Krapinsko-zagorske županije dođe u Kumrovec i minutom šutnje iz pijeteta se prisjeti našeg Zagorca, velikog svjetskog državnika, vođe antifašističkog pokreta, čovjeka koji je s Nehruom i Naserom osnovao nesvrstane i koji je ostavio neizbirsivi trag u svjetskoj politici i čovjeka koji je vodeći antifašistički pokret vratio Istru, Dalmaciju i otoke u okrilje matice zemlje. Ustavom iz 1974. godine postavio je temelje državnosti Republike Hrvatske, za čije su stvaranje najzaslužniji hrvatski branitelji. Potom, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji je bio Titov general. To je jedna poveznica koja nas Zagorce veže za ta dva hrvatska velikana i ovdje smo danas zbog toga da Josipu Brozu Titu damo pijetet – rekao je prilikom polaganja vijenaca krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Hajdaš Dončić: „Voli li ga netko ili mrzi, svatko ima pravo na svoj stav, ali generalno, Tito je definitivno bio svjetski državnik“

– Stjepan Radić, Josip Broz Tito i Franjo Tuđman, slagao se netko s time ili ne, ono su najbolje što je u političkom smislu Hrvatska imala. Svatko od njih u svojoj epohi zaslužan je za jedan veliki korak u razvoju društva – tako je Josip Broz Tito zaslužan za narodnooslobodilačku borbu, za borbu protiv izrabljivačkog kapitalizma i zapravo, za Hrvatsku u današnjim granicama. Voli li ga netko ili mrzi, svatko ima pravo na svoj stav, ali generalno on je definitivno bio svjetski državnik – rekao je saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.

Prije polaganja vijenaca i paljenja svijeća, u Centru za posjetitelje u Kumrovcu otvorena je izložba „Tito u filateliji“.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook