Prethodni članak
Sljedeći članak

Znate li kak se pralo na potoku, peglalo na žar, tkalo na tkalačkom stanu? Otkrile su to radionice u Kumrovcu

Održane su radionice u Starom selu u Kumrovcu


Dani europske baštine u Muzeju 'Staro selo' Kumrovec obilježeni su i manifestacijom Subota u etno selu. Program ovogodišnje manifestacije započeo je radionicama nematerijalne baštine s naglaskom na tekstil: dobivanje tekstila od konopljine i lanene pređe, tkanja na tkalačkom stanu, pranjem rublja na potoku, ukrašavanja vezenjem različitih motiva, glačanjem peglom na žar i pomoću drvenog valjka, slaganja i spremanja u drvene škrinje.

Na radionicama su sudjelovali udruga Gotali iz Gotalovca, Oroslavski vez iz Oroslavja, Etno udruga Zipka iz Kumrovca i učenice Osnovne škole Josipa Broza Tita Kumrovec. Voditeljica radionica bila je muzejska pedagoginja Tatjana Brlek.

U sklopu manifestacije otvorena je izložba Zbirka tekstila i tekstilnog rukotvorstva – Priča o ručnicima autorice Anite Paun Gadža, više kustosice i voditeljice muzeja, na kojoj je izloženo četrdesetak predmeta iz zbirke koji se čuvaju u čuvaonici tekstila Muzeja „Staro selo“ Kumrovec. Jedan dio izložbe posvećen je radovima udruge Oroslavski vez. Izložbu je otvorila zamjenica načelnika Općine Kumrovec Danijela Lončar. Izložba će se moći razgledati do 15. prosinca 2021. godine.

 

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook