Prethodni članak
Sljedeći članak

PO 'LIJEPA NAŠA': Djeluje tek nekoliko mjeseci, a iza sebe ima zapažene nastupe

Osnovan je puhački orkestar "Lijepa naša". Kako je došlo do osnivanja orkestra, o aktualnostima te o budućim planovima razgovarali smo s dirigentom Ivanom Kšenekom


Puhački orkestar „Lijepa naša“ najmlađa je udruga na području Općine Kumrovec. Iako djeluju tek nekoliko mjeseci, iza sebe imaju nekoliko zapaženih nastupa. Kako je došlo do osnivanja orkestra, o aktualnostima te o budućim planovima razgovarali smo s dirigentom Ivanom Kšenekom. – Vodstvu općine svidio se moj rad, pa su me pitali bismo li mogli pokrenuti orkestar u Kumrovcu. Osim toga, Glazbena škola Pregrada ovdje ima svoj područni odjel, pa je i to bio razlog više da pokrenemo ovu glazbenu priču u Kumrovcu kako bi se djeca mogla i dalje dodatno razvijati na svojim instrumentima. I tako sam se odnedavno kako je završio moj angažman u Tuhlju, samo prebacio preko brega – opisao nam je Kšenek kako je došlo do osnivanja orkestra. Orkestar trenutno broji dvadesetak članova iz Kumrovca, Klanjca, Tuhlja, Zagorskih Sela i Lučelnice. Kšenek kaže kako imaju i djecu koja su u fazi pripreme da bi postali članovi puhačkog orkestra te dolaze na edukaciju. Najmlađi su orkestar u Republici Hrvatskoj.

– Dosta je zahtjevno imati puhački ansambl u svom mjestu jer traži puno truda, odricanja i vremena. Da biste od potencijalnog kandidata za orkestar stvorili iskusnog muzičara koji može odgovoriti zahtjevima sviranja u orkestru, treba proći godina. Uz sve navedeno, puhački orkestar košta. Instrumenti koštaju, treba se investirati u opremu. Kod nas se osim talenta traži puno odricanja i rada kako bi se taj talent izbrusio. Svi ti zahtjevi na neki način u početku odbijaju potencijalne kandidate i mecene. Djeci šaljemo poruku da bez muke nema nauke i da će nagrada za to doći, ne odmah, nego kroz nekoliko godina. Sve zahtijeva puno žrtve i slobodnog vremena, jer probe imamo dva puta tjedno, a ponekad i više prije nastupa – ispričao nam je Kšenek. Probe su se u početku odvijale u Spomen-domu, no kako je došlo hladnije vrijeme, preselili su u prostorije kumrovečke osnovne škole. Prvi nastup imali su u Kumrovcu krajem kolovoza povodom manifestacije „Eko, etno, fletno“. – Otada smo izveli devet nastupa što je dosta respektabilan broj s obzirom da djelujemo tek nekoliko mjeseci. Imali smo i svoj koncert s domaćim gostima, Josipom Lončar, Stjepanom Horvatom, Gabrielom Nežmahen, te Desinićkim i Radobojskim mažoretkinjama. Intenzivno tragamo za ljudima koji imaju dovoljno sviračkog iskustva, a koji bi se pridružili našem orkestru. Također sustavno radimo na uključivanju što većeg broja djeca u orkestar. Pokušavamo doći do roditelja i potaknuti ih da dovedu svoje dijete i kao bi počelo svirati. Samim time ujedno promoviramo svoj rad i svoje postojanje. S aktualnim članovima i dalje radimo na usavršavanju glazbenih vještina najviše kroz repertoar. Krenuli smo od najjednostavnijih pjesama, a sada već imamo repertoar kojeg se ne bi postidio ni orkestar s puno duljim stažem – zadovoljan je Kšenek koji kaže da su orkestar u Kumrovcu dočekali raširenih ruku:

– Svi su na neki način ponudili pomoć, moralnu, pa čak i financijsku. Imamo podršku čelništva Općine, a prijavili smo i projekte na natječaje za što imamo ekipu unutar Udruge koja obavlja sjajan posao. Što se tiče financiranja, optimist sam, vjerujem da neće biti nikakvih problema. Naravno, imamo svojih poteškoća i problema, ali svakim rješavanjem istih postajemo bolji i napredujemo – kaže Kšenek. Iako rad orkestra zahtjeva puno odricanja, Kšenek je sretan jer još uvijek ima pojedinaca koji su spremni na to: – U vremenima kad su ljudima ponuđeni mnogo jednostavniji oblici zabave, do ovakvog oblika zadovoljstva kao što je sviranje u orkestru je puno teže doći. Srećom, još uvijek ima entuzijasta. Zagorje je prebogato prekrasnim ljudima, samo se mora naći nekolicina „Don Quijota“ koji će potaknuti ljude da izađu iz svojih okvira komoditeta i izvuku najbolje iz sebe – zaključio je Kšenek.

Robert Šplajt, načelnik Općine Kumrovec s odobravanjem je pozdravio inicijativu za osnivanjem puhačkog orkestra na svome području:

„U Kumrovcu želimo imati vrhunski orkestar“

– Ideja o osnivanju puhačkog orkestra došla je od strane Općine Kumrovec. Obratili smo se za pomoć i suradnju profesoru Kšeneku, što je on objeručke prihvatio. Zahvalni smo i predsjedniku udruge Vladimiru Batu na angažmanu. Morali smo posložiti situaciju, prije svega u financijskom smislu, s obzirom da smo mala općina, a imamo velik broj udruga. Financiranje orkestra sigurno za nas predstavlja velik izdatak, ali će sredstva koja će biti potrebna za rad udruge biti osigurana – rekao je Šplajt.

Iako Kumrovec nikada prije nije imao orkestar Šplajt kaže da su mještani prve nastupe pozdravili s oduševljenjem.– Sretni smo što su naši mladi to s oduševljenjem prihvatili i što se u sve većem broju uključuju u rad puhačkog orkestra. Mještani su sretni što je jedan ovakav orkestar došao u Kumrovec. Dosad smo u Kumrovcu imali pjevačke zborove i glazbene sastave, ali orkestar još nismo imali. Svi dišemo kao jedan u Kumrovcu i želimo imati jedan vrhunski orkestar – zaključio je Šplajt koji je i predložio naziv udruge Puhački orkestar „Lijepa naša“ Kumrovec.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook

Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama. Moguća je vožnja u koloni s povremenim zastojima. Mjestimice mokrih ili samo vlažnih kolnika ima u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te Gorskom kotaru i Dalmaciji.  Zbog radov...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program