Prethodni članak
Sljedeći članak

Pisanice i uskrsni običaji sutlanskog kraja u Muzeju Staro selo Kumrovec


U Muzeju "Staro selo" Kumrovec u subotu, 9. travnja otvoriti će se izložba "Pisanice i uskrsni običaji sutlanskog kraja".

Izložba je nastala kao rezultat terenskog istraživanja autorice o načinima izrade pisanice, a sa ciljem prikupljanja i zapisivanja tradicijskih uskrsnih običaja u sutlanskoj dolini. Izložbom je obuhvaćen dio kalendarske godine od čiste srijede do Uskrsa. U fokusu predstavljanja je integracija tradicijskih vrijednosti uz suvremenu prezentaciju. Posjetitelji izložbe moći će upoznati  već pomalo zaboravljene običaje kao što je ribanje posuđa pepelom  uz Pepelnicu, tradiciju pletenja cvjetnih drijenovih grančica, izradu puškica ,nošenje blagoslovljenog ognja sa gubom/gobom, izradu pisanica.

Tradicijski elementi nadopunjeni su suvremenom prezentacijom kojuotkrivamo u likovnom izričaju biblijskih motiva vlč. Milana Juranića, u pjesmama pisanim na dijalektu Zagorskih Sela kod pjesnika Željka Taboršaka. Vjerujem da će zanimanje pobuditi predmeti koji se čuvaju u Zbirci pisanica Muzeja "Staro selo" Kumrovec, pisanice koje su nastale 30-tih godina 20. st, kao i pisanice koje predstavljaju današnje oblike izražavanja u modernim materijalima. Uz predstavljanje Zbirke pisanica posjetitelji će moći vidjeti i pisanice koje su izradili učenici OŠ Josipa Broza iz Kumrovca sa svojim učiteljicama, pisanice Milice Sambolić. Kao "gosta izložbe" predstavit će se obitelj Dejana Škaleca. Umjetnost u bušenju, brušenju i oslikavanju ljuske jajeta predstavljena je na pisanicama Vjekoslava Škaleca. Ljubav izrade pisanica djed Vjekoslav prenio je i na unuka Ivana Luku koji i sam oslikava pisanice , a zajedno sa bakom Anom izrađuje pisanice tehnikom dekupaž.

Sve koji žele doći na otvorenje izložbe i sudjelovati u bogatom programu prikaza uskrsnih običaja sutlanskog kraja te i sami si izraditi ili izabrati drijenovu grančicu koju će u nedjelju na Cvjetnicu nositi na blagoslov  očekujemo u Muzeju "Staro selo" Kumrovec 9. travnja u 11. sati, pozivaju organizatori.

Izložba će ostati otvorena do 25. travnja.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook