Prethodni članak
Sljedeći članak

MARTINJE U KUMROVCU: Krštenje mošta uz zabavni program i bogatu gastronomsku ponudu

Po drevnim vinsko-pajdaškim regulama u izvedbi cesargradskih martinjskih meštra...


Krštenje mošta po drevnim vinsko-pajdaškim regulama u izvedbi cesargradskih martinjskih meštra dobro je zabavilo okupljene posjetitelje u subotu na manifestaciji „Martinje u Kumrovcu“.

U Kumrovcu su se u subotu okupila mnoga poznata i rado viđena lica koje je pozdravio domaćin, načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt.

– Zahvalan sam što imamo tako lijepo vrijeme ovdje u Kumrovcu na našem tradicionalnom Martinju koje organiziramo tjedan dana prije svih, da nam dođe čim više posjetitelja. Uvijek imamo dobru ponudu, puno štandova s domaćim delicijama i domaćeg mošta kojeg ćemo danas pretvoriti u vino. Zahvaljujem našoj Udruzi vinara, vinogradara i ljubitelja dobrog vina „Grozd“ iz Kumrovca, Turističkoj zajednici i svim udrugama koje su danas uključene u ovu manifestaciju – rekao je načelnik Šplajt.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol izrazio je zadovoljstvo višegodišnjom uspješnom suradnjom pri organizaciji kumrovečkih kulturno-turističkih manifestacija.


– Kao ravnatelju naravno da mi je drago da sve te manifestacije privlače velik broj posjetitelja i za jednu ovako malu općinu, za jedno malo mjesto ovo je jedna stvarno velika stvar. Naravno da pozdravljam i veselim se budućim suradnjama i budućim programima, kojih zasigurno neće nedostajati – rekao je Sabol koji je bio vinski kum u Kumrovcu prije dvije godine.


„Glavne zvijezde“ subotnjeg programa bili su vinski kum i kuma, a ove godine su se u toj ulozi našli načelnica Konjščine Anita Krok te legendarni sportski novinar i poznato televizijsko lice Anton Samovojska.

– Nekad su se u Zagorju pila nekvalitetna vina za razliku od danas kada su ona perfektna. Ovo je jako lijepa manifestacija, ali volio bih kad bi takvih manifestacija, ne samo vinskih, nego i drugačijih, bude u Zagorju čim više. Zagorje se ima s čime podičiti, ima toliko divnih stvari, događaja i ljudi koji su za pohvaliti. Ne znam znate li to, ali Zagorec je i najstariji živući hrvatski olimpijac sa zlatnom olimpijskom medaljom, Željko Matoš iz Donje Stubice – rekao je Samovojska kojeg za Zagorje vežu mnoge stvari, a u Kumrovec je došao na poziv načelnika Šplajta s kojim je vezan dugogodišnjim prijateljstvom.

Načelnica Konjščine Anita Krok odlično se snašla u ulozi vinske kume te je izrazila zadovoljstvo što se u Kumrovcu po prvi puta našla u jednoj takvoj ulozi.


– Krenula je suradnja dvaju načelnika kojom povezujemo dvije točke Hrvatskog zagorja. Bitno je podržati i očuvati ovakvu tradiciju i prenositi ju na naše mlade, jer Martinje je jedna vrednota Hrvatskog zagorja. To je jedan divan zagorski običaj kojeg stvarno treba očuvati – izjavila je kuma.


Župan Željko Kolar naglasio je kako ne postoji niti jedna regija koja je toliko napredovala u kvaliteti vina kao što je u posljednjih dvadesetak godina napravljeno u Krapinsko-zagorskoj županiji.


– Vidi se ogroman napredak prije svega u podrumarstvu i možemo reći da mi jesmo jedna snažna vinska regija koja i na najvećim svjetskim izložbama vina dobiva priznanja. Ono što je nama u županiji isto tako bitno je to da radimo na zaštiti autohtonih sorata vinove loze. Imamo sad svoj matičnjak u kojem ćemo proizvoditi trsove i pokušat ćemo kroz subvencioniranje od 50% vratiti te autohtone sorte u naše vinograde. S obzirom da smo zaštitili puricu s mlincima, mlince i štrukle, sad nam je cilj zaštiti i autohtone sorte. Imat ćemo kompletnu gastro-eno ponudu s europskom zaštitom, što nema niti jedna regija u Europi, a što će svakako biti dodatan mamac za posjetitelje – rekao je župan Kolar.

Po završetku špelancija krštenja mošta ugodno martinjsko druženje nastavilo se uz pjesmu i ples te dobru kapljicu i bogatu gastronomsku ponudu. Organizator događanja je Udruga vinogradara, vinara i prijatelja dobrog vina “Grozd” Kumrovec, a suorganizatori su Općina Kumrovec, Muzej “Staro selo” Kumrovec i TZP “Po plavem trnacu”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook