Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: U kumrovečkom Starom selu održana Zagorska svadba


Ljubitelji njegovanja tradicionalnih zagorskih običaja došli su na svoje u subotu u Kumrovcu gdje je u Muzeju Staro selo održano 41. izdanje nadaleko poznate „Zagorske svadbe“. 

U ovogodišnjoj svadbi poseban je naglasak bio na  „Maškarama“, koji je dio tradicije svadbenog izričaja sutlanskog kraja, ali i Hrvatskog zagorja.

Fotogaleriju sa Zagorske svadbe pogledajte OVDJE.

– Ova je manifestacija iznimno važna za sve nas kako ne bismo zaboravili tradicijske izričaje. Veselimo se što imamo prekrasan dan za svadbu kakva je nekad bila i što sudjeluju naše mlađe generacije jer im time prenosimo naše dragocjene kulturne vrijednosti – naglasila je stručna suradnica Općine Kumrovec Danijela Lončar.

 

 

Važnosti očuvanja tradicijskih običaja dotakla se i krapinsko – zagorska dožupanica Jasna Petek:

– Zagorska svadba poznata je nadaleko i široko svojim običajima, izgledom i muzikom, kao i cjelokupnim doživljajem. Preporučujem svima, i mladima i starima da ju pogledaju jer i mi veliki smo zaboravili kako je to nekad izgledalo. Iako i današnje svadbe imaju svoju čar, na nama je držati sjećanja i tradiciju – zaključila je dožupanica Petek.

Inače, kao uvod u središnje događanje, uprizorenje samih svadbenih događaja, u prostoru Muzeja otvorena je vrlo zanimljiva izložba cvijeća i kinča autorice Božice Lacković, koja je i pojasnila što je to točno ‘kinč'.

 


– To su naše mladenke dijelile kad bi odlazile iz rodne kuće kao pozdrav najbližima, ali i kad bi došle u mladenčevu kuću kako bi se upoznale s njegovom obitelji. Ta pogačica nije nit slana nit slatka, odnosno nešto između kruha i kolača te je zaštićena u Oroslavju kao kulturno dobro od lokalnog značaja – objasnila je Lacković.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook