Prethodni članak
Sljedeći članak

DATUM NIJE SLUČAJAN: Evo zašto su baš jučer 'napali' Titov kip u Kumrovcu


Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) osudio je u petak potez članova Domovinskog pokreta koji su prekrili ceradom spomenik Josipa Broza Tita u Kumrovcu, te ih je prozvao da pod lažnim genocidnim optužbama nameću svoje ideje o povratku na temelje NDH.

“U povodu predstave koju su članovi Domovinskog pokreta, u predvečerje 18. svibnja organizirali pred rodnom kućom Josipa Broza Tita”, Savez je priopćio da “oštro osuđuje način na koji pojedini građani Hrvatske pod okriljem lažnih genocidnih optužbi uznemirava lokalnu i širu društvenu zajednicu, namećući svoje ideje o povratku na iskonske temelje Nezavisne Države Hrvatske”.

Uvjereni su da nije slučajno odabran jučerašnji datum, odnosno da su članovi Domovinskog pokreta izabrali dan na koji je ustaški poglavnik NDH Ante Pavelić 1941. počinio najveću izdaju u hrvatskoj povijesti, predavši Kraljevini Italiji velike dijelove Dalmacije. Pavelić je, naveli su, tog dana potpisao Rimske ugovore, znajući da je Dalmacija tijekom povijesti bila kulturno središte Hrvatske.

Savez antifašističkih boraca poručio je kako se iskreno nadaju da će Domovinski pokret u budućnosti svoje predstave organizirati prisjećajući se i svih žrtava naci-fašističkog i ustaškog terora, koji se realizirao u sklopu ostvarivanja takozvane NDH, surađujući s fašističkim režimima.

Podsjetimo, jučer u večernjim satima na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec dogodio se incident pri spomeniku Josipa Broza Tita. Naime, skupina ljudi upala je u Muzej te tamo izvodila politički performans.

Bili su to članovi Domovinskog pokreta predvođeni Igorom Peternelom, Josipom Jurčevićem i Vladom Marićem, koji su sinoć u Kumrovcu ceradom prekrili spomenik Josipa Broza Tita.

O tome smo pisali i ranije te smo objavili i video prekrivanja spomenika koji možete pogledati klikom na sljedeći link:

VIDEO Članovi Domovinskog pokreta u Kumrovcu ceradom prekrili Titov kip

Jutros su se o svemu oglasili i iz Općine Kumrovec, te su podsjetili da je Muzej „Staro selo“ Kumrovec zaštićena kulturna baština, rodna kuća Josipa Broza Tita i spomenik dio su Muzeja te su isto tako zaštićeno kulturno dobro, a ovakvo ponašanje izaziva opasnost od vandalizma i narušavanja lokaliteta.

Svoju poruku poslao je i načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt.

„Prije svega, ovakve ružne scene ne želimo u Kumrovcu! Ne podržavamo vandalizme, ne podržavamo zločine koji su se dogodili u Drugom svjetskom ratu na bilo kojoj strani. To neka rješavaju stručni ljudi, povjesničari i stručne institucije! Josip Broz Tito naš je Kumrovčan kojega se nikada nećemo odreći, poručujem svima koji žele izvađati ovakve i slične performanse neka nas zaobiđu u širokom luku. Josip Broz Tito naš je brend na kojem gradimo turizam“, rekao je Šplajt.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook