Prethodni članak
Sljedeći članak

Usvojen proračun Krapinskih Toplica za 2024. godinu, najavljeni i najveći projekti


Općinsko vijeće Krapinskih Toplica na svojoj je sjednici održanoj u utorak usvojilo prijedlog načelnice Gordane Jureković te usvojilo općinski proračun za 2024. godinu u sveukupnom iznosu od 4,77 milijuna eura.

Uz brojna unaprijed određena obavezna izdvajanja i rashode, kad su u pitanju velike investicije za koje su predviđena sredstva u proračunu za iduću godinu, najveći iznos, čak milijun eura, predviđen je za konačnu realizaciju desetak godina najavljivanog projekta uređenja, odnosno, izgradnje velikog parkirališta iza općinske zgrade, a riječ je o projektu koji uključuje i izgradnju šetnice te mosta preko Topličine, kojeg je Općina prijavia na natječaj Ministarstva graditeljstva kao pilot projekt Zelene urbane obnove.

 

-Tu je i projekt izgradnje 360 metara dugog nogostupa prema Vrtnjakovcu, za kojeg smo već proveli postupak javne nabave. Također, proračunom je predviđeno i 80 tisuća eura za izgradnju moderne, štedljive javne rasvjete u pet općinskih naselja, što podrazumijeva postavljanje 100 novih svjetiljki i 70 novih stupova. Možda to na prvu nekome zvuči malo, ali samo za usporedbu, toliko javne rasvjete na području naše općine, kad se sve zbroji, nije izgrađeno u posljednjih dvanaest godina - istaknula je načelnica Jureković dodavši da, kad je komunalna infrastruktura u pitanju, dodatnih 350 tisuća eura predviđeno je za troškove asfaltiranja općinskih, odnosno, nerazvrstanih cesta, koje će se asfaltirati i modernizirati tijekom 2024. godine.

 

I ovaj puta vodilo se računa, naglasila je načelnica Jureković, da se osiguraju sredstva potrebna za djelovanje svih udruga na području općine, za razvoj sporta te rad operativnih snaga, a posebno se vodilo računa da bude i socijalno osjetljiv. Stoga su osigurana i znatna sredstva za ostvarivanja prava iz socijalne skrbi, za stipendije, za božićnice za umirovljenike, a sada po prvi puta i za uskrsnice za umirovljenike.

 

Također, načelnica Jureković podsjetila je da ove godine bila prisiljena riješiti naslijeđeni problem velikog duga za izgradnju novog Vatrogasnog doma, za što njeni prethodnici nisu osigurali ugovorena sredstva, a zbog čega su se toplički vatrogasci našli u ozbiljnim u problemima.

 

-Ovim smo proračunom našoj Vatrogasnoj zajednici osigurali za iduću godinu gotovo 80 tisuća eura, plus 2000 eura mjesečno za sufinanciranje dvije trećine rate njihovog kredita, koji je podignut za izgradnju novog Vatrogasnog doma, a za što DVD nije u mogućnosti osigurati sredstva. Otplatu, odnosno, sufinanciranje toga kredita, kao što sam i obećala, nastavljamo sufinancirati i iduće godine - podsjetila je načelnica Jureković.

 

Govoreći o proračunu, načelnica je istaknula kako je on u prvom redu realan i ostvariv, no, podsjetila je isto tako da je proračun tijekom godine nerijetko nužno usklađivati i raditi njegove izmjene, budući da se nikad sa stopostotnom sigurnošću ne može unaprijed znati koji će od prijavljenih projekata dobiti potporu na nekom natječaju.

 

A spremnih projekata Općina Krapinske Toplice, kaže načelnica, ima poprilično i mnoge od njih već je i prijavila na razne natječaje.

 

-Ono što u ovom proračunu nije vidljivo su projekti za koje još uvijek nemamo informaciju jesmo li prošli na natječajima na koje smo ih prijavili ili nismo. Konkretno, radi se o rezultatima natječaja za dogradnju dječjeg vrtića, kao i o rezultatima natječaja za izgradnju trodijelne sportske dvorane. Isto tako još nema informacija o rezultatima natječaja za projekt izgradnje nogometnog igrališta s umjetnom travom. Od prijavljenih projekata, jedinu informaciju koju trenutno imamo je za projekt "Zaželi", za koju smo dobili odluku da je projekt uspješno prošao prvu administrativnu provjeru - rekla je načelnica Jureković.

 

Na kraju, od velikih projekata koje planira početi pripremati tijekom 2024. godine, načelnica Jureković je posebno istaknula biciklističku stazu uz Kosteljinu, od Pregrade preko Krapinskih Toplica do Zaboka, za što su Hrvatske vode nedavno izdale suglasnost, tako da se sada može početi s projektiranjem. Također, spomenula je i činjenicu da je nedavno završeno javno savjetovanje za natječaj za izgradnju javnokulturne infrastrukture, na koji bi Općina konačno mogla prijaviti već pripremljeni projekt sveobuhvatne obnove i rekonstrukcije Doma kulture.

 

-Javno savjetovanje je završeno prije nekoliko dana i mi možemo naš Dom kulture prijaviti na natječaj, no, nažalost, odmah u startu imamo smanjeni iznos bodova zbog toga što se Krapinske Toplice ne nalaze u brdsko-planinskom području, tako da će neki drugi biti u prednosti, ali vidjet ćemo. U svakom slučaju, niti o tog, kao niti od drugih planiranih projekata, nećemo odustati. Dat ćemo sve od sebe da, čim to bude moguće, pronađemo izvore financiranja za sve projekte koje smo pripremili i koje pripremamo - najavila je načelnica Gordana Jureković.

 

Spomenimo na kraju da su predsjednik Općinskog vijeća Božo Ružak i načelnica Jureković završetak sjednice iskoristili kako bi svim vijećnicama i vijećnicima, kao i svim stanovnicama i stanovnicima općine Krapinske Toplice zaželjeli blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu 2024. godinu.

 

Još članaka iz "Krapinske Toplice"

Facebook