Prethodni članak
Sljedeći članak

Privredna banka zatvara poslovnicu u Zagorju. Objasnili su nam zašto


Foto: Pixsell/Ilustracija

Trend zatvaranja poslovnica banaka u manjim sredinama diljem Hrvatske se nastavlja, a isti je slučaj i u općinama i gradovima u Krapinsko - zagorskoj županiji.

Nakon što je prošle godine zatvorena poslovnica Zagrebačke banke u gradu Oroslavju, sada svoju poslovnicu u Krapinskim Toplicama zatvara Privredna banka Zagreb.

Potvrdili su to iz PBZ-a i službeno za Zagorje.com.

Iako je mnogima više manje jasno da se u 21. stoljeću bankama baš i ne isplati imati poslovnice u malim mjestima, o konkretnom smo slučaju poslali upit Privrednoj banci koja nam je dodatno pojasnila razloge zatvaranja.

Kako tvrde iz PBZ-a, građani premalo koriste poslovnicu u Krapinskim Toplicama, odnosno, u njoj vrše uglavnom uplate i isplate, za što u današnje vrijeme više nije potrebna poslovnica s djelatnicima.

"Privredna banka Zagreb d.d. kontinuirano provodi analizu poslovanja mreže poslovnica i ispostava s ciljem optimiziranja poslovanja mreže. Detaljnom analizom poslovanja i transakcija u poslovnici Krapinske Toplice uočeno je da  većinu svih transakcija predstavljaju gotovinske uplate i isplate. Također, zbog pandemije došlo je i do određenih promjena u navikama klijenata kao i primjetnog pada dolazaka klijenata u poslovnice te se klijenti sve više koriste uslugama digitalnog bankarstva.

Naime, putem PBZ digitalnog bankarstva klijenti već sada mogu obavljati većinu transakcija bez potrebe dolaska u poslovnicu (primjerice: ugovaranje oročenih depozita i brzih pozajmica, prijenose i plaćanja, plaćanje računa skeniranjem bar kod uplatnica, mjenjačnicu uz povoljniji tečaj, isplate na bankomatu bez kartice, instant plaćanje i brojne druge funkcionalnosti).Zbog optimizacije rada i osiguravanja adekvatnih uvjeta kako za djelatnika tako i za klijente, donesena je odluka da Privredna banke Zagreb s 30. lipnja 2023. zatvori poslovnicu Krapinske Toplice", odgovorili su nam iz PBZ-a.

Ipak, banku smo podsjetili da još uvijek velik broj starijih građana ne koristi internet bankarstvo te da im je važna mogućnost da mogu vršiti uplate i isplate u banci, no i o tome su, kažu u banci, u skladu s mogućnostima, vodili računa.

"Banka planira postojeći bankomat u sklopu Konzuma na lokaciji Zagrebačka cesta 1 , zamijeniti uplatno-isplatnim bankomatom sredinom lipnja te ćemo do zatvaranja poslovnice nastojati dio klijenata educirati i preusmjeriti na korištenje bankomata za jednostavne transakcije uplate i isplate s računa. Najbliže poslovnice u kojima ćemo našim klijentima pružiti kompletnu, kvalitetniju financijsku uslugu su poslovnice u Zaboku ili Krapini uz napomenu da Poslovnica u Krapini radi cijeli dan od 8:00-19:00.", odgovorili su nam iz banke.

Inače, na području Krapinsko - zagorske županije Privredna banka Zagreb trenutno ima samo četiri poslovnice. Uz već spomenute u Krapinskim Toplica, tu su još poslovnice u gradovima Krapini, Zaboku i Zlataru.

Kako su za Zagorje.com potvrdili iz PBZ-a, osim u Krapinskim Toplicama, zasad nije u planu daljnje zatvaranje neke od preostale tri poslovnice na području Krapinsko - zagorske županije.

Spomenimo na kraju da je već na samo 'šuškanje' o mogućnosti da se zatvori poslovnica PBZ-a u Krapinskim Toplicama dio mještana počeo negodovati zbog te odluke, stoga smo za komentar čitave priče zamolili i načelnicu Općine, Gordanu Jureković.

"Nažalost, već dugi niz godina, s obzirom na informatizaciju i razvoj digitalnog bankarstva, velike banke odlaze iz manjih sredina kao što je naša. Znate i sami da smo do prije nekoliko godina imali i poslovnicu Zagrebačke banke, koja ima jako puno klijenata u našoj općini, ali njima već tada nije bilo isplativo imati ovdje poslovnicu. Nažalost, sada je isti slučaj i s Privrednom bankom. Općina tu, nažalost, nema nikakvih instrumenata, nikakvog 'aduta u rukavu' kojim bi mogla olakšati ili utjecati na poslovanje jedne tako velike bankarske kuće, koja je dio međunarodnog bankarskog koncerna. Isto tako nikakve naše zamolbe i dopisi ne mogu utjecati na njihovu odluku, kao ni naša briga za starije građane kojima je vrlo korisno imati u svojoj sredini poslovnicu banke. No, moramo biti realni i u konačnici, kad pogledate čitavo Zagorje, osim kod nas, PBZ ima samo još tri poslovnice, i to samo u tri od sedam zagorskih gradova. Ponavljam, meni je izrazito žao zbog toga, ali na poslovnu politiku tako velikih i moćnih kompanija, odnosno banaka, u današnje vrijeme niti Općina, niti Županija, niti Država ne mogu utjecati", rekla nam je načelnica Gordana Jureković.

Još članaka iz "Krapinske Toplice"

Facebook