Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Krapinske Toplice pred odlukom: Graditi područni vrtić ili ne?


Pred Općinom Krapinske Toplice jedna je od poprilično važnih i ne baš tako jednostavnih odluka. Naime, uskoro će trebati odlučiti hoće li napušten i poprilično zapušten objekt nekadašnje Područne škole u Maloj Erpenji rekonstruirati, obnoviti, ali i dograditi te u njemu otvoriti Područni vrtić općinskog Dječjeg vrtića 'Maslačak' ili ne. Riječ je, inače, o projektnom prijedlogu kojeg je Općina prijavila na natječaj za dodjelu bespovratnih europskih sredstava, kojeg je kao nadležno tijelo raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a koje je nakon procjene obavijestilo Općinu da će joj za taj projektni prijedlog odobriti 344 tisuće eura bespovratnih sredstava.

Načelnici Općine Gordani Jureković postavili smo u vezi s time najprije dva temeljna pitanja: Zašto se na natječaj nije prijavio projekt dogradnje postojećeg općinskog Dječjeg vrtića 'Maslačak' u centru Krapinskih Toplica i, drugo, ako je već Ministarstvu prijavljen prijedlog izgradnje Područnog vrtića u Maloj Erpenji, a kojeg će prema dobivenoj obavijesti Ministarstvo i odobriti, zašto se Općina sad dvoumi oko njegove realizacije.


Prvi pokušaj
Načelnica Jureković pojasnila nam je kako je njena ideja, namjera i želja bila upravo to što smo je pitali, odnosno, da se ide u dogradnju postojećeg vrtića u centru Krapinskih Toplica, za što već postoje i idejna rješenja.

- Kao što znate, naš vrtić izgrađen je na crkvenom zemljištu, kojeg je Zagrebačka nadbiskupija Općini dala u koncesiju na 50 godina. Za izgradnju tog vrtića Općina je podigla kredit kojeg moramo otplaćivati još do 2025. godine. Da bismo krenuli u dogradnju vrtića, mi smo još sredinom 2022. godine tražili suglasnost Zagrebačke nadbiskupije, dakako, službenim kanalima i sukladno njihovom protokolu, preko naše topličke Župe. Tu smo imali vrlo dobro suradnju s našim župnikom vlč. Marijanom Gradinšćakom i on se trudio ishoditi tu suglasnost, no, nažalost, suglasnost nismo dobili i tako se nismo mogli javiti na taj natječaj kojeg je Ministarstvo raspisalo 2022. godine. Ipak, bili smo uvjereni da ćemo za drugi natječaj na kraju ipak dobiti suglasnost, što bi nam bilo dovoljno, budući da za ove posljednje natječaje više nije trebalo imati građevinsku dozvolu, već samo projektni prijedlog i riješena imovinsko – pravna pitanja. Dakle, Općina treba imati ili svoje zemljište ili joj vlasnik zemljišta treba dati pravo građenja – rekla nam je uvodno načelnica Jureković.


Drugi natječaj
Nakon toga, kaže, župnik je i dalje nastavio raditi na ishođenju suglasnosti Zagrebačke nadbiskupije. - U jednom trenutku smo konačno dobili neslužbenu informaciju da će to biti pozitivno riješeno i, zapravo, do zadnjeg dana roka za prijavu na natječaj 2023. godine, mi smo bili u uvjerenju da suglasnost Zagrebačke nadbiskupije 100 posto stiže. Čak sam s našim župnikom već bila kod javnog bilježnika, jer je on već potpisao taj Ugovor, ali javni bilježnik je zahtijevao od župnika da mu predoči pisanu suglasnost Zagrebačke nadbiskupije. I odmah taj dan telefonski je kontaktirana Zagrebačka nadbiskupija da dostavi pisanu suglasnost, ali onda je negdje dva sata nakon poziva stigla pisana odluka Zagrebačke nadbiskupije kojom se ne daje suglasnost. To nas je poprilično iznenadilo, no, nikako nismo željeli propustiti tada već drugi natječaj, a rok nam je bio izuzetno kratak - opisala nam je načelnica kako se Općina početkom kolovoza prošle godine našla u nezavidnoj situaciji.

Odbijenica
Kako je naglasila, svjesna je da će osim zakonske regulative koja će obvezati svu djecu s navršene četiri godine da moraju pohađati dječji vrtić, na povećanje broja djece za koje će Općina trebati osigurati mjesta u vrtiću utjecati i izgradnja novih stambenih zgrada u Krapinskim Toplicama u koje će se doseliti i mlade obitelji, te da će proširenje vrtićkih kapaciteta uskoro biti nužnost.

- To nam je bila glavna motivacija zbog koje nikako nismo htjeli propustiti taj natječaj i u zadnji tren aktivirali smo „Plan B”, za kojeg nam je župan Željko Kolar odmah izašao u susret i promptno reagirao. Dakle, odluka je pala da prijavimo projektni prijedlog rekonstrukcije i dogradnje Područne škole u maloj Erpenji, koja je zatvorena prošle godine, a u kojoj bismo napravili područni dječji vrtić. Budući da je Županija osnivač Osnovne škole Krapinske Toplice, pa tako i njenih područnih škola, trebala nam je suglasnost, odnosno, ugovor o pravu građenja. Inače, to je objekt na uistinu prekrasnom mjestu, s puno zelenila i velikim dvorištem i nakon što sam nazvala župana, on je reagirao odmah, pola sata kasnije primio me na sastanak, ravnatelj naše Osnovne škole Samson Štibohar u tom trenutku bio je na godišnjem odmoru na moru i on je sjeo u auto i odmah stigao u Zagorje. Gospođa Lidija Fink, kao predsjednica školskog Odbora organizirala je u istom danu sjednicu školskog Odbora, koji je dao suglasnost i na kraju je sve riješeno, dobili smo Ugovor o pravu građenja i idući dan smo aplicirali na natječaj – prepričala nam je načelnica Jureković.

Dva projekta
Inače, kako nam je rekla načelnica, u topličkom vrtiću 'Maslačak' trenutno djeluje osam vrtićkih jedinica u kojima je sveukupno oko 160 djece. - Mi smo uspjeli upisati svu djecu s područja naše općine koja su ispunjavala uvjete, ali imamo još nešto više od 20 djece na listi čekanja. No, kao što sam napomenula, doseljavanje i zakonska regulativa uskoro će povećati potrebe. U Maloj Erpenji htjeli bismo napraviti još četiri vrtićke jedinice, dakle, za sveukupno 60 do 80 djece, ovisno o njihovoj dobi, kakva bi već bila potreba - rekla nam je načelnica te pojasnila zašto se sada ipak malo dvoume oko tog projekta.

- Mi smo sada dobili obavijest nakon procjene, ali još čekamo konačnu i službenu Odluku Ministarstva o dodjeli tih 344 tisuće eura. Prijavili smo se jer smo očekivali da ćemo dobiti puno veći iznos i naravno, sad kad smo dobili 344 tisuće eura, sad trebamo procijeniti što je najbolje za našu Općinu. Iako mi trenutno nemamo za to projekt, niti troškovnik, tako da ne znamo kolika bi bila sveukupna investicija, ovako 'na prvu', prema našem dosadašnjem iskustvu, a uzimajući u obzir stanje objekta i cijene na tržištu, to će biti puno, puno premalo. Dakle, Općina će morati naći druge izvore financiranja, ako ćemo se odlučiti za tu investiciju. Svakako ćemo ići u projektiranje i izradu troškovnika, a onda ćemo vidjeti koji su troškovi izgradnje i imamo li uopće fiskalnih kapaciteta za to. Jer ne smijemo zaboraviti da je pred nama kapitalni projekt izgradnje sportske dvorane u sklopu projekta dogradnje osnovne škole za jednosmjensku nastavu, koji će biti prijavljen na natječaj ove godine i za kojeg smo poprilično uvjereni da će nam biti odobren, a za kojeg je udio financiranja 50 posto Županija, 50 posto Općina . Dakle, morat ćemo dobro razlučiti hoćemo li moći financijski pokriti obje investicije. Ponavljam, do sada smo uspjeli smjestiti u vrtić svu našu djecu koja su ispunjavala uvjete, imamo osam vrtićkih jedinica, a dvorana nam jako fali i to je projekt u kojeg ćemo svakako ići ako nam bude odobren. Tako da ću, dakako, zajedno s vijećnicima, morati ozbiljno promisliti o svemu i donijeti odluku koja će biti u najboljem interesu za stanovnike općine Krapinske Toplice – najavila je načelnica Gordana Jureković.

Još članaka iz "Krapinske Toplice"

Facebook