Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Krapinske Toplice od 'Eko aleje' počela stvarati ozbiljno poduzeće


Iako ima svoje vlastito komunalno poduzeće, tvrtku 'Eko aleja' d.o.o., Općina Krapinske Toplice uglavnom je za sve ozbiljnije i/ili zahtjevnije komunalne radove do sada redovito angažirala vanjske izvođače. Osim što to Općini znači i velika financijska izdvajanja, počelo se postavljati i samo pitanje svrsishodnosti postojanja općinskog komunalnog poduzeća koje ima osam zaposlenih, a nema opremu niti za one osnovne komunalne poslove.

Kako nam je ispričala načelnica Krapinskih Toplica Goradana Jureković, ona je sada to odlučila promijeniti te, malim koracima, krenuti u opremanje i 'jačanje' tog općinskog komunalnog poduzeća, kako bi od njega s vremenom stvorila jednu vrlo ozbiljnu i dobro opremljenu tvrtku. Prvi od tih koraka je bio kupnja traktora s priključcima za malčiranje šetnica i bankina uz nerazvrstane ceste koje su u nadležnosti Općine.

- Nabavna vrijednost tog komunalnog vozila i opreme iznosi 97.375,00 EUR s PDV-om. Financiran je putem sklopljenog Ugovora sa OTP Leasing Hrvatska d.d. u bruto vrijednost Ugovora od 102.339,77 EUR-a. Tu želim napomenuti kako smo odlukom o sufinanciranju projekta “Poboljšanje kvalitete komunalnog standarda Općine Krapinske Toplice” od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za tu namjenu dobili i novčana sredstva u iznosu od 10.700,00 eura. Što se tiče samog stroja, riječ je traktoru marke Case zajedno s priključcima, kranskim i vučenim malčerom, kojeg je nabavila Općina te ga potom Ugovorom o najmu dala na korištenje komunalnom poduzeću Eko aleja d.o.o. - ispričala nam je načelnica.

Kako je pojasnila, taj je traktor s konkretnim priključcima 'Eko aleji' bio prijeko potreban, a u planu je da se u budućnosti njegove usluge, odnosno, usluge 'Eko aleje', nađu i na tržištu.

- Bivša općinska vlast je osnovala komunalno poduzeće 'Eko aleja' d.o.o. prije nekih pet godina, ali ono je do sada, dok mi nismo kupili ovaj traktor, funkcioniralo doslovno s jednim tačkama, motornom pilom i dvije metle. A to jednostavno tako ne može funkcionirati. Stoga smo mi, unatoč teškim vremenima za investicije, malim koracima krenuli prema cilju da to naše komunalno poduzeće postavimo na vlastite noge. Prvi korak, dakle, je kupnja tog traktora, odnosno stroja, koji nam je bio prijeko potreban, budući da se za poslove koje sada naša 'Eko aleja' s njime obavlja, do sada izdvajalo više od 200 tisuća kuna godišnje za vanjsku uslugu s dobavljačem s kojim smo imali dogovorena dva otkosa godišnje. Sada kada imamo vlastiti traktor, moći ćemo malčirati naše šetnice i bankine uz nerazvrstane ceste tijekom cijele godine, a isto tako, u budućnosti nam je cilj staviti ga na tržište, na način da nudimo usluge malčiranja privatnim vlasnicima. Dakle, fizičke osobe ili tvrtke s područja naše općine moći će se javiti našem komunalnom poduzeću i ono će im odraditi taj dio posla po tržišno prihvatljivim cijenama – najavila je načelnica Jureković.

Za sada na traktoru radi jedan djelatnik, dakako, uz druge poslove koje mora obavljati, a isto tako tijekom ovog ljeta, napominje načelnica, dosta problema su im stvarali i vremenski uvjeti, zbog kojih su trava i korov brzo rasli.

- Isto tako zbog tih nepovoljnih vremenskih uvjeta, većeg broja kišnih dana, stroj nije mogao redovito raditi sve ono što je trebalo. No, trudimo se posložit sve te stvari kako bi naše komunalno poduzeće dobro i kvalitetno funkcioniralo i ja sam uvjerena da ćemo u tome uspjeti. Ponavljam, u to općinsko poduzeće ništa se nije ulagalo i mi sada krećemo malim koracima. Taj traktor, inače, ima više mogućnosti i za njega se mogu kupiti još i neki drugi priključci, primjerice oni koje bismo mogli koristiti i za zimsku službu, što ćemo u budućnosti isto nabaviti. Prvi korak smo sada napravili, a isto tako smo osigurali sredstva za jedan mali kamiončić s prikolicom, kojeg ćemo također kupiti ove godine. On će nam služiti najviše za to da možemo odvesti svo ono granje koje ostane nakon orezivanja drveća, što također radi naše komunalno poduzeće. Jer ovako, nakon čišćenja i orezivanja stabala, imamo velik problem sa zbrinjavanjem granja – najavila je načelnica Gordana Jureković.

Još članaka iz "Krapinske Toplice"

Facebook